Kolumni: Aika on pysähtynyt

Suupohjan Sanomat kirjoitti: ”Kantakaupungin koulussa opettaja ja 160 oppilasta työskentelevät yhä kasvavassa ahtaudessa. Toimivuutta heikentää lisäksi se, että koulu toimii kahdessa eri rakennuksessa.”

Uutinen voisi olla suoraan tämän päivän aviisista, mutta sitä se ei ole. Ote on artikkelista, joka julkaistiin 6. marraskuuta 1992 (SS), siis vajaa 26 vuotta sitten.

Jutussa kerrotaan, että uuden Kantakaupungin koulun rakentamista oli tuolloin puuhattu yli 30 vuotta.

Me tiedämme tänään, että Kantakaupungin koulu toteutui lopulta. Siihen tarvittiin muun muassa karvalakkilähetystö Helsinkiin ja yksi mielenosoitus Raatihuoneen kellon alla. Kantakaupungin koulu otettiin käyttöön tammikuussa 1996.

Nyt Kantakaupungin koulussa kiemurrellaan tilaongelmien kanssa. Parakkeja on pystytetty pihaan, jotta oppilaat saadaan sullottua kouluun. Kaikki taloon kuuluvat ala-asteikäiset eivät mahdu siltikään vielä saman katon alle, vaan osa on ruotsinkielisen yläkoulun mäellä.

Syypäitä tähän tilanteeseen löytyy kaupunginvaltuuston ja -hallituksen riveistä. Paikallispoliitikoille on jätetty koulun vakavasta tilan ahtaudesta kirjelmiä ja aloitteita, ja suomenkielinen koulutuslautakunta on rummuttanut asiasta pitkään. Lisätilan rakentamisen tarpeesta on tehty otsikoita, joten tilanne ei tule kenellekään uutisena. Siitä huolimatta kaupungin ainoa suomenkielinen alakoulu – joka on oppilasmäärältään suurin Kristiinassa – jätetään rypemään tilaongelman kanssa.

Kaikki koulut Kristiinassa ovat tärkeitä, oli sitten kyseessä suomen- tai ruotsinkielinen esikoulu, alakoulu, yläkoulu tai lukio. Peruskoulu on jokaisen lapsen ja nuoren velvollisuus, ja sen tähden kaikkien on saatava terveelliset ja hyvät olosuhteet opiskella.

Minna Zilliacus, toimittaja