Kolumni: Airola kirjoitti jo ennen Tuuria

Antti Tuurin kirjaan perustuva ja Antti-Jussi Annilan ohjaama elokuva Ikitie on saanut osakseen suurta huomiota ja myös useita Jussi-palkintoja.

Tuuria suitsuttaneet kriitikot ovat ilmeisesti tietämättömiä siitä, että jo lähes 40 vuotta aikaisemmin, vuonna 1973, julkaistiin samasta aiheesta karijokelaisen O.T. Airolan kirja Kahden lipun alla.

En tiedä, kuinka paljon Tuurin kirjassa ja elokuvassa on totta ja kuinka paljon kirjailijan mielikuvituksen tuotetta. Airolan teos sen sijaan on aito, omakohtaisiin kokemuksiin perustuva dokumentti.

Näiden kokemusten vuoksi hän sai kommunistin leiman, vaikka ei sellainen ollutkaan.

Monien muiden tavoin Airola houkuteltiin Neuvostoliittoon Onnelaa rakentamaan. Kun olot siellä vaikeutuivat ja rakentaja toisensa jälkeen katosi jälkiä jättämättä, Airola pakeni jalkaisin Suomeen.

Karijoella 25.3.1899 syntynyt ja kotikunnassaan 86-vuotiaana 28.11.1985 kuollut Onni Teofilus Airola oli kolmen sodan veteraani.

Sisällissodassa hän osallistui valkoisten joukossa Satakunnan taisteluihin, muun mussa Merikarvian valtaukseen sekä Kristiinan ja Tampereen valtauksiin. Talvisodassa hän taisteli Ruhtinaanmäellä, Lemmetissä ja Kollaalla sekä jatkosodassa Tolvajärvellä, Ravankourassa, Suojoella, Karhumäessä ja Hiisjärvellä.

Asiasta ei siis ole vaiettu! Airolan kirja vain ilmestyi väärään aikaan – aikana, jolloin näistä asioista ei saanut puhua. Se oli myös pienipainoksinen omakustanne ja pienen kirjapainon, Suupohjan Sanomia painaneen Suupohjan Kirjapainon painama.

(Airolan puuttuvat kirjat on saatu hankittua Karijoen kirjastoon.)

Seppo Kuusinen

Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja