Kolumni: Aleksis Kivi ja kristiinalaisnuori

Yllättävän monella suomalaisella merkkihenkilöllä on yhteys Kristiinaan. Muistammehan, että esimerkiksi Minna Canthin kirjailijaura alkoi ensimmäisen suomalaisen näytelmäkirjoituskilpailun voitosta esikoisnäytelmällä Murtovarkaus. Palkinnon siihen lahjoitti kauppias Wilho Parmanen.

Kristiinaan liittyvät myös sellaiset mahtisuvut kuin Ahlströmit, Rosenlewit ja Snellmanit. Monelle on yllätys, että myös kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi (alkujaan Alexis Stenvall) kuuluu heihin.

Kivi oli paitsi Parmasen aikalainen, ja he liikkuivat samoissa piireissä Helsingissä, myös toisen, vähemmän tunnetun kristiinalaisen Frithiof Ferdinand Holmströmin ystävä ja opiskelutoveri.

Jopa siinä määrin, että varakkaan kristiinalaisen laivanvarustajasuvun 16-vuotias vesa osittain rahoitti Kiven asumisen ja opiskelun Helsingissä.

Tästä kertoo kirjailija ja psykiatri Kalle Achté 1982 ilmestyneessä kirjassaan Syksystä jouluun.

Kiitos kristiinalaiselle Matti Hakalalle, jolta jo jokin aika sitten sain sitä koskevaa aineistoa.

Kirjan nimi viittaa Kiven lyhyeen, vain 38 vuotta kestäneeseen elämään lokakuusta 1834 joulukuuhun 1872. Tästä kirjoittaa myös Eino Leino runossaan Aleksis Kivi : ”...nähnyt ei kesää kevättä, eli vain syksystä jouluun.”

Holmströmin ja Kiven yhteisen lukukauden aikana ei Kivellä ollut rahaa vuokran maksuun, ja ”Kivi ei ... liene saanut (kotoaan) muita ruokavaroja kuin voipytyn ja perunaleivän”. Achté kirjoittaa, että Kiven koti ei ollut köyhä, mutta vanhemmat ajattelivat, että 20-vuotiaan on itse tultava toimeen.

Kiven valmistuttua ylioppilaaksi ei hänellä ollut varaa ostaa lyyraa, vaan kerjäsi ruplan, jolla osti lyyran mustaan lakkiinsa. Kiven järjestämät kekkeritkin jäivät Holmströmin maksettaviksi.

Holmström opiskeli matematiikkaa ja siirtyi poliittisten syiden takia Dresdenin korkeakouluun, jossa hän suoritti ensin metsänhoitajan ja myöhemmin maanmittausinsinöörin tutkinnon. Holmströmin suvulla on yhteyksiä muun muassa Ahlströmin ja kristiinalaiseen Lebellin sukuun.