Kolumni: Älkää matkiko Kivijärveä

Monella kunnalla on oma mainoslauseensa, ja nyt sellaisen haluaa myös Isojoki.

Joskus mietin, ovatko kuntien mainoslauseet menneen talven lumia. Usein ne ainakin ovat niin puisevan tylsiä, etteivät jää millään mieleen. Kaupunki idässä, mainostaa Joensuu itseään. Eivätkö vilkkaat pohjoiskarjalaiset tosiaan parempaan pystyneet?

Jotkut kunnat menevät tunnuslauseissaan niin härskisti liioittelun puolelle, että tuntuu kuin koko homma olisi pistetty vitsiksi.

Sopii miettiä, kuinka kieli poskessa on väännetty esimerkiksi Savossa sijaisevan Joroisten tunnuslausetta: Joroinen – Savon swingaava Pariisi. Mitäpä tähän lisäämään.

Sitten ovat ne pikkukunnat, joiden luuli kadonneen kartalta jo ajat sitten. Niissä vasta osataankin liioittelun jalo taito. Kuulkaapa Janakkalaa. Suomen kasvukäytän keskipisteessä – Janakkala. Enää pitäisi vain tietää missä tuo kasvukäytävä sijaitsee.

Yhden vinkin voi Isojoelle antaa. Älkää nyt ainakaan matkiko Keski-Suomessa sijaitsevaa Kivijärveä. Kunta mainostaa itseään näin: Kivijärvi – Täältä virtaavat vedet ja voima. On mahdoton sanoa, onko lause tehty tarkoituksella ironiseksi sittenkin täysin tosissaan. Oli miten oli, Kivijärvestä tulee mielikuva väestökadon kourissa kituvasta kunnasta, joka vetelee viimeisiä henkäyksiään ennen kuin kuolinkellot soivat lopullisesti.

Vielä toinen vinkki Isojoelle. Älkää olko niin tylsiä kuin naapurikunnassa: Karijoki – turvallista kasvaa. Kuka muistaa tämän enää huomenna?

Lotta Kallio