Kolumni: Isojoki matkii turhaan muita

Isojoen kunnanhallitus yllätti jatkamalla kahdella viikolla kunnanjohtajan viran hakuaikaa. Jokainen esityslistaa etukäteen plärännyt piti täysin varmana, että yksi hakukierros riittää. Seuraavaksi odotettiin, että haastatteluun kutsutaan Honkajoen vt. kunnanjohtaja, perinjuurin isojokelainen Ulla Norrbo ja pari muuta.

Uusi hakukierros pistää miettimään, ettei Isojoella oltu tyytyväisiä hakijoiden määrään tai laatuun. Tästä ei kuulemma ole kyse.

Kunnanhallituksen pitkäaikainen nokkamies Jukka Vainionpää (kesk.) vastaa epäilijöille, että kunnissa on nykyään kirjoittamaton tapa, että kunnanjohtajaa valittaessa järjestetään melkein aina kaksi hakukierrosta.

Isojoen ei olisi silti tarvinnut matkia muita kuntia. Toinen hakukierros tuli pettymyksenä muun muassa monille Isojoen kunnanviraston työntekijöille. Enemmistö virastotalon väestä toivoo, että Linda Leinosen seuraajaksi valitaan kaikille kuntalaisille tuttu Norrbo. Hän pyöritteli kunnan ruoria menestyksekkäästi pari vuotta sitten Leinosen äitiysloman ajan. Se vasta paukku olisikin, jos Norrbota ei valittaisi.

Kunnanjohtajahakujen kakkoskierroksilla mukaan ilmestyy usein jostain mustia hevosia. Nämä henkilöt antavat suostumuksensa virkaan, kun joku sitä kysyy. Julkisuudessa harvoin paljastetaan, miten ja kuka heitä tehtävään houkutteli.

Pisteet Isojoelle siitä, ettei se lähde tällaiselle epäluuloja herättävälle suostumuksen antolinjalle. Helppoa se olisi. Useat henkilöstöyritykset ovat soittaneet Vainionpäälle ja tarjonneet apua uuden kunnanjohtajan metsästyksessä. Vainionpää on täräyttänyt, että kunnanjohtajan tehtävään pitää hakea itse. Viesti on oikea. Se karsii joukosta ne, jotka eivät pyri tehtävään tosissaan.

Lotta Kallio, toimittaja