Kolumni: Jalkapallo 2020

Alkava jalkapallokausi on poikkeuksellinen. Normaalisti sarjaottelut olisivat alkaneet toukokuussa. Koronaepidemia otti kuitenkin kuristusotteen maailman kaikista jalkapalloseuroista. Jalkapallohan on kansainvälisesti suurin urheilulaji.

Joillakin valtakunnan kovimmilla jalkapalloseuroilla on palkattuja pelaajia. Nyt ne ovat joutuneet lomauttamaan tai laskemaan palkkoja.

Viranomaisten rajoitukset ovat purreet kovasti. Kristiinalaisseura Sporting Kristiinan viisi ulkolaista pelaajaa istuu karanteenissa kukin omissa kotimaissaan. Pahimmassa tapauksessa voivat sarjapelit läntisessä divisioona kolmosessa olla jopa uhattuina. Kokemus osoittaa kuitenkin vahvan johdon vahvistan itsetuntoa tulevalla kaudella.

”Vahingosta” viisastuneena kannattaa tulevaisuudessa sijoittaa enemmän seuran omiin junioreihin ja kotimaan lahjakkuuksiin.

Suupohjalaisista seuroista Närpiön Kraftilla on parhaiten omaa pelaaja-ainesta. Alueemme seuroista voi todeta, että Kaskisten IK voi aina yllättää. Tosin se on riippuvainen liikahduksista naapuriseuroihin. Neljäs alueemme joukkueista on Koff Korsnäsistä. Se on kirjoittamaton sivu, joka yleensä selviytyy kaudesta ja saa uusittua sopimuksensa.

Sekä Sporting että Koff eivät selviydy ilman ulkomaalaisvahvistusta. Toiminnan edellytyksiä ovat myös, että seuran talous on tasapainossa ja suhteet elinkeinoelämään toimivat. Vapaita sesonkityöpaikkoja ei kasva puissa, eikä myöskään halpoja pienasuntoja. Sportingilla on tehtäväänsä vakavasti suhtautuva valmentaja, joka luultavasti taikoo jostain menestymistä ja taituruutta vielä yhteen hiomattomasta joukkueesta.

Naisten jalkapalloa unohtamatta täytyy sanoa, että se on ottamassa yhä vahvempaa jalansijaa Suupohjassa. Tässäkin kaivataan merkittävää panostusta niin vanhemmilta kuin elinkeinoelämältä. Jälkimmäisestä hyvä esimerkki on tiukkalainen tehdas, joka on vuosien ajan sponsoroitunut alueemme urheilua. Toivon, että pelaajatilanne järjestyy niin, että voimme jälleen kokea mahtavia kotiotteluita, joilla meitä on hemmoteltu. Pallon täytyy pyöriä vauhdilla meidän komeilla jalkapallokentillämme. Näin toivoo jalkapallonörtti,

Hans Ingvesgård, kunnallisneuvos Lapväärtistä