Kolumni: Jekyll ja Hyde

Muistatteko vielä vanhan jännityskertomuksen kunnioitetusta tohtori Jekyllistä, joka nautittuaan tekemäänsä lääkettä muuttui paholaismaiseksi Hydeksi?

Nykyään tämä lääke on facebook ja muut nettikeskustelujen alustat.

Moitteeton viranhaltija, mukavasti tuotteitaan myyvä yksityisyrittäjä ja ystävällinen asiakaspalvelija voivat paljastua nettimaailmassa aivan muuksi. Facebookin keskusteluissa viranhaltija onkin rääväsuinen kiihkoilija ja yrittäjä toivottaa kanssaihmisiä hornan tuuttiin. Kirosanoja ja rumia alapääilmaisuja käytetään kuin margariinia leivällä.

Netissä asiallinen keskustelu paisuu helposti yli äyräiden. Se tippuu raiteiltaan ja muuttuu henkilökohtaiseksi arvosteluksi. Kiihkeään keskusteluun on helppo lähteä mukaan sen suuremmin seurauksia miettimättä. Pelkkä peukuttaminen riittää jo osoittamaan, että ”kyllä, minä tykkään tästä!”.

Kotiseinien sisällä näpytellessä harva muistaa, että kaikki kirjoitettu ja tykätty pongahtaa julkisuuteen tavalla tai toisella. Se kantautuu niidenkin korviin, jotka eivät kyseisessä keskustelussa ole mukana, saatikka edes facebookissa. Siellä sanotusta voi olla hyvinkin seurauksia.

Solvauksia netissä suoltava yrittäjä menettää kenties muutaman asiakkaan. Onko varaa?

Aggressiivista kirjoitusta nettiin näpyttelevältä viranhaltijalta karisevat natsat. Kannattiko menettää veronmaksajien luottamus?

Ruudussa räävittömäksi osoittautuneen asiakaspalvelijan tiskin jättää mielellään väliin.

Toisaalta, onko esimerkiksi facebook se, joka paljastaa nykyään armottomasti ihmisen todellisen luonteen? Sen, mitä kyseisen henkilön päässä liikkuu? Kasvokkain hän on Jekyll ja oikeasti Hyde.

Minna Zilliacus, toimittaja

>>>>>>> Stashed changes