Kolumni: Kaikenlaista on tapahtunut

Minulta on usein kysytty, miksi en kirjoita muistelmiani. Etenkin toukokuun kolumnin – jossa kerroin tapaamisistani presidentti Urho Kekkosen kanssa – on asiaa minulta tiedusteltu useasti.

Toki 40 toimittajavuoteeni, 15 vuoteen jääkiekkovalmentajana ja 30 vuoteen vapaa-ajankalastuksen järjestötoiminnassa sekä näiden lisäksi ’sivilielämäänikin’ mahtuu kaikenlaista. Ja kirjoitetaanhan sitä muistelmia paljon vähäisemmälläkin kokemuksella.

Toimittajan, joka on pitkään kirjoittanut muista ihmisistä ja katsonut asioita ulkopuolisena, on vaikea kirjoittaa itsestään.

Eräänlaiset muistelmat tosin tein kolmisen vuotta sitten. Tai ’Muistelukset’, kuten niitä itse nimitän. Kerron niissä joistakin hauskoista ja erikoisista tapahtumista toimittajavuosieni varrella.

En aio tehdä tästä muistelmapalstaa, vaan haluan kolumneissani puuttua ajankohtaisiin ja puhuttaviin asioihin. Tapaamiseni Urkin kanssa oli poikkeus, sillä hänen kalamatkastaan Isojoelle oli toukokuussa kulunut 40 vuotta.

Koska toimittajaurallani sattuneet tapahtumat ovat osaltaan myös paikallishistoriaa – ja siksi kiinnostavat monia – voi muisteluksiini tutustua paikallisissa kirjastoissa.

Miksi kerma happani kahvissani? Mitä tapahtui Topi Luoman yhden miehen ryhmäkokouksessa ennen Karijoen valtuustokokousta? Miten kauppias Nils Nelson suhtautui siihen, kun kuorma-auto tuli olohuoneen ikkunasta sisään? Miten alkoi ministeri Ole Norrbackin vierailu Teuvalla? Ja kuka toimi neuvonantajana Isojoen valtuuston kokouksessa?

Tämä muisteluksistani. Ensi kerralla palaan ajankohtaisten asioiden pariin. Onneksi kolumnistilla riittää aiheita tässä värikkäässä ja muuttuvassa maailmassa paikallistasollakin.

Seppo Kuusinen, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja