Kolumni: Kaskisilla nyt näytön paikka

Vaikka olen kuntien itsenäisyyden vankka kannattaja, jäi asiasta Kaskisissa tapahtuneesta sekoilusta paha maku suuhun.

Hattua pitää nostaa niille kaskislaispoliitikoille, jotka uskalsivat äänestää kotikaupunkinsa itsenäisyyden puolesta. Päätös ei ollut helppo – ei kummallekaan osapuolelle.

Päättäjien kokema painostus ja jopa suoranainen uhkailu jätti jälkensä. Ikävintä oli kiistelyn aiheuttama kaupunkilaisten jakautuminen kahteen leiriin: itsenäisyyden puolustajiin ja sen vastustajiin.

Jälkien korjaamisessa riittää töitä, kuten talouden kuntoon laittamisessa. Toivottavasti rohkeus riittää myös siihen.

Kaskisissa pitää olla valmiit tinkimään palveluista, yhtenä esimerkkinä oma lääkärivastaanotto. Yhteistyö Kristiinan tai Närpiön kanssa tulee varmasti halvemmaksi. Eikä matkaa ole Kristiinaan kuin 25 kilometriä ja Närpiöön puolta vähemmän. Pärjääväthän esimerkiksi siipyyläiset ja pirttikyläläiset, joiden lääkärimatka on lähes kaksinkertainen.

Palveluista tinkimisen ohella on hyödynnettävä kaupungin vahvuudet, joista tärkein on hieno ja toimiva satama rautateineen. Sen ja kaupungin muu markkinointi on nyt ensiarvoisen tärkeää.

Merellinen, viihtyisä ja turvallinen paikka asua, josta ensiasunnon saa halvalla (Kivikylä), ja jossa palvelut kaikesta huolimatta ovat kohtuuhyvät.

Kaskinen on hyvä paikka eläkeläisten muuttaa ja myös lapsiperheiden asua. Ellei työpaikkaa saa Kaskisista, löytyy sellainen ehkä lähikunnista Kristiinasta, Närpiöstä, Teuvalta tai Kauhajoelta.

Joten hihat heilumaan – Kaskisten päättäjät!

SEPPO KUUSINEN, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja