Kolumni: Kehityksen kulku voidaan kääntää

Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on 13. kesäkuuta. Jos on silloin matkoilla voi äänestää ennakkoon missä päin tahansa Suomea 26. toukokuuta – 8. kesäkuuta.

Suupohjalaiskunnissa on onnistuttu hyvin saamaan ehdokkaita, ja myös uusia ja nuoria ehdokkaita on tarjolla. On sanottu, ettei politiikka kiinnosta nuoria. Siksi nuorten ehdokkaiden toivotaankin kannustavan nuoria äänestäjiä.

Kuntapolitiikassa tarvitaan niin sanotusti uutta verta. Valtakunnalliset uudistukset, kuten sote-ratkaisu, vaikuttavat suuresti kuntien toimintaan. Päättäjien on osattava ajatella toisin kuin ennen.

Vanhojen, vaikkakin kokeneiden, poliitikkojen voi olla vaikeata muuntautua ja suhtautua asioihin uudella tavalla. Siksi tarvitaan heidän sijaansa ja rinnalleen uutta ja tuoretta, nuorekasta ajattelua.

Rkp:n viime vaalien keppihevonen Kristiinassa oli Vaasan keskussairaala. Nyt ei äänivyöryä takaavaa, moista aihetta ole.

Vaalikarjaa on helppo ohjata. Luotiin tunneperäinen massahysteria, vaikka kunnallispolitiikalla ei mitenkään voi vaikuttaa sairaalan kohtaloon.

Tunneperäisyyden sijaan vaaditaan taloudellista ajattelua ja yritysosaamista. Kristiinassa sitä on nyt tarjolla enemmän kuin ennen. Jos mukaan ei lasketa maatalousyrittäjiä, on tällaisia ehdokkaita yhdeksän, joista kuusi muissa kuin valtapuolueessa.

Rkp:n äänivyöry viime vaaleissa ja sen saamat 17 paikkaa valtuuston 27 paikasta kertoivat myös, että muiden puolueiden kannattajilta puuttui usko politiikan toimivuuteen. Kuluneet neljä vuotta ovat näyttäneet toteen, etteivät he täysin väärässä olleet.

Tämä usko voidaan palauttaa ja ohjata politiikka uusille raiteille. Rkp:n ylivoimaa ei mikään kaada, mutta voimasuhde 13–14 tai jopa 12–15 lisää tasa-arvoa ja antaa paremmat asetelmat kuin nykyinen 10–17. Muutos saadaan aikaan vain äänestämällä.

SEPPO KUUSINEN, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja