Kolumni: Kertakäyttöinen matkailukaupunki

Sanotaan, että matkailu on maailman nopeimmin kasvava teollisuudenala. Meillä Kristiinassakin puhutaan matkailusta ja pidetään sitä koskevia yleisötilaisuuksia.

Mutta puheet jäävät puheiksi, ja tuntuu, että paikkakunnan matkailuihmiset eivät ole omilta matkoiltaan ottaneet mitään oppia.

Meillä mainostetaan vanhaa puukaupunkia, merta, kalastusmahdollisuuksia jne. Puutaloasutus on pian nähty, ja merinäköala rajoittuu Kaupunginlahteen, ellei eksy esimerkiksi Kanuunakallioille, joilta voisi napata merimaisemakuvan. Sekin on nopeasti tehty.

Kalastusmahdollisuuksista on turha innota, koska ei ole tarjolla veneitä, joilla kalastusta harrastava itse voisi liikkua vesillä.

Viihtyisiä majoitusmahdollisuuksia toki on ja jäätelöannoksistaan maankuulu leirintäalue mökkeineen on korkeatasoinen.

Sunnuntaiaamupäivällä matkailija kuitenkin pettyy. Ovet ovat kiinni, eikä ruokaa tai kahvia saa kaupungilta mistään.

Olen viime kesinä tavannut monta matkailijaa, jotka ovat sanoneet, etteivät toiste poikkea Kristiinaan. Heidän levittämänsä kielteinen maine leviää nopeasti.

Kun vielä johtava venealan julkaisu äskettäin varoitti veneilijöitä tulemasta Kristiinaan, jossa ei ole tarvittavia palveluita, ei se ole kovin mairittelevaa. Eikä se ollut ensimmäinen venekansan kielteinen kannanotto.

Matkailija – kuten me jokainen omilla matkoillamme – haluaa tekemistä, kokemuksia ja elämyksiä koko perheelle. Kun niitä ei ole ja ovet ovat kiinni, on Kristiina matkailumielessä kertakäyttökaupunki!

Valitettavasti

Seppo Kuusinen

Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja