Kolumni: Kaalimaan vartija

Voi kaskislaisraukat, teitä viedään samalla tavalla kuin pässiä kuljetetaan narun päässä teuraaksi.

Sairaalaneuvos Göran Hongan nimeäminen selvittäjäksi Kaskisten ja Närpiön kuntaliitospohdintoihin oli pukin valitsemista kaalimaan vartijaksi. Loppuselvityksen tulos ei tule olemaan samankaltainen kuin päätös Teuvan itsenäisenä pysymisestä. Siitä selvittäjä luultavasti pitää Närpiön enemmistön ja Kaskisten vähemmistön kanssa huolen.

Selvittäjäksi olisi pitänyt valita maakunnan ulkopuolinen riippumaton henkilö, joka tarkastelisi tilannetta avoimin silmin. Tämä saattaa olla vaikeaa sellaiselle, joka toimi sairaanhoitopiirin johtajana aikana, jolloin Selkämeren sairaalan toiminta ajettiin alas.

Ainakaan kristiinalaiset eivät ole unohtaneet myöskään sitä, kuinka sairaanhoitopiiri syötti valtavan möhkäleen eli Helenan sairaalan takaisin kaupungille. Kaupunginvaltuusto saatiin tyhjillä lupauksilla yksimielisesti ostamaan aikoinaan ilmaiseksi annettu jättikiinteistö 180 000 eurolla. Kyllähän Helenan sairaala sen jälkeen omistajaa vaihtoi. Ostajalta, David Gumblerin yhtiöltä ei vain koskaan saatu rahoja, vaan 243 huoneen kiinteistö muuttui romuksi.

Kaskisilla on hyvä satama, joka kiinnostaa Närpiötä. Muu toiminta jääkin sitten Närpiön jalkoihin. Torpparina ei Kaskisten asema varmasti parane, sen ymmärtää jokainen vähänkin asioita tarkemmin pohtiva. Kieli pitkällä tyhjää haavetta kohti on turha kiiruhtaa.

Kaskisten kaupungin kannattaa odottaa sosiaali- ja terveydenhoidon sekä maakuntahallinnon uudistuksia, ettei se muutu sivukyläksi niiden toteutumiseen mennessä. Sote hutkitaan muutenkin kasaan suurten väestökeskusten ehdoilla. Kaskisiin ei jää mitään, jos se ei ole itsenäinen kaupunki soten uudistuksen alkaessa vaikuttaa.

Tauno Riihiluoma, toimittaja