Kolumni: Urkin kahvikuppi yhä tiskaamatta

Eilen tuli kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen kävi kalassa Isojoella. Vanhaankylään hän saapui adjutanttinsa, majuri Juha Engströmin kanssa helikopterilla. Muu seurue, kuten maaherra ja läänin poliisitarkastaja, oli tullut vähän aikaisemmin autolla.

En muista, kuka oli meidän toimittajien ”kalastuksenopettajaksi” ristimä mies, joka kunnosti presidentin heittovavan ja adjutantin kanssa talutti hänet jyrkkää rinnettä jokirantaan.

”Kalastuksenopettaja” heitti pari koeheittoa ja antoi sen jälkeen vavan presidentille, jotta lehdistö sai haluamansa kuvat kalastavasta Kekkosesta.

Sen jälkeen hänet talutettiin läheisen hirsimökin verannalle, jossa häneltä autettiin saappaat jalasta. Kun Vasabladetin aluetoimittaja Sture Riissanen kuvasi tapahtuman, adjutantti jyrähti: ”Sitä kuvaa ei sitten julkaista!” Mutta kyllä se lehdessä oli.

Kekkosen oma päiväkirjamerkintä tuolta päivältä kertoo: ”Israelin Moshe Dyan tuli Suomeen. Minä lähdin kalalle Isojoelle.”

Se oli toinen tapaamiseni Kekkosen kanssa. Ensimmäinen oli Metsä-Botnian peruskiven muuraustilaisuudessa toukokuussa 1975.

Kun väkijoukon takaa näkyi kalju päälaki, soittokunta viritti Porilaisten marssin. Se ei ollutkaan Kekkonen, vaan yhtä vähätukkainen tehtaanjohtaja Juhani Ahava! Orkesterinjohtaja unohti roolinsa, ja soitin toisensa jälkeen hiljeni mouruten.

Se oli ensimmäinen kerta, kun tasavallan päämies koskaan vieraili Kaskisissa, ja samana päivänä hän oli myös kaupungin vieraana.

Kaskisten museon internetsivuilla kerrotaan, että kahvikuppi, josta Kekkonen vierailullaan joi, on yksi museon arvoesineistä – yhä tiskaamattomana. Seppo Kuusinen

Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja