Kolumni: Korona-kriisillä on kaksi puolta

Viime viikkoina ei ole paljon muusta puhuttu kuin korona-viruksen aiheuttamasta maailmanlaajuisesta pandemiasta. Suomessakin se on aiheuttanut kuolemia sekä henkisiä ja taloudellisia kärsimyksiä.

Niin paljon kielteistä kuin korona-pandemiasta onkin koitunut – ja vielä koituu – on muistettava, että kaikilla asioilla on vähintään kaksi puolta. Myös Koronalla on myönteinen puolensa.

Me kaikki olemme kuulleet puhuttavan Talvisodan hengestä. Se kasvatti suomalaiset puhaltamaan yhteen hiileen. Talvisodassa ja sitä seuranneessa Jatkosodassa saavutettiin – kaikista menetyksistä huolimatta – voitto: Suomi säilyi itsenäisenä.

Raskaat sotakorvaukset loivat pohjan maamme teollistumiselle. Monella alalla Suomi on maailman kehittyneimpiä ja johtavimpia hyvinvointivaltioita.

Korona-pandemia on omanlaisensa sota, josta pitää ottaa oppia ja sen päätyttyä jatkaa elämää näiden oppien mukaisesti.

Toisistamme huolehtiminen, naapuriapu ja muut jo paljolti unohdetut perusarvot ovat jälleen nousseet kultaakin arvokkaammiksi. Ne ovat Korona-pandemian nostattamaa uudenlaista talkoohenkeä.

Kotimaisten tuotteiden kysynnän kasvu on yksi Koronan myönteisiä taloudellisia seurauksia. Ehkä nyt viimein ymmärrämme että hintaa tärkeämpää on elintarvikkeiden puhtaus ja turvallisuus.

Toivottavasti elintarviketuotantomme kykenee vastaamaan kysynnän kasvuun, ja että suosimme kotimaista myös Korona-kriisin lauettua. Ainoastaan näin saamme rakennettua hyvinvointivaltiomme uudelleen mahdollisimman nopeasti. Ja vältettyä kriisejä usein seuraavan syvän lamakauden.

SEPPO KUUSINEN, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja