Kolumni: Koronan opit hyvä muistaa

Kuluneet kevät ja kesä ovat olleet poikkeuksellisia. Korona-pandemia on rajoittanut meidän kaikkien elämää. Ei vain Suomessa, vaan koko maailmassa, jossa kuolemantapauksia on järkyttävä määrä.

Me suupohjalaiset olemme välttyneet pandemialta paremmin kuin monet muut. Koko alueellamme on todettuja tautitapauksia ollut vain yhden käden sormin laskettava määrä. Kaikki sairastuneet ovat tiettävästi jo parantuneet.

Taudin toinen aalto riehuu jo maailmalla. Euroopassa on paikoin jo nyt tartuntoja enemmän kuin koko ensimmäisen aallon aikana yhteensä.

Tartuntariski on edelleen suuri, ja se kasvaa sitä myötä kun rajoituksia höllennetään. Sen vuoksi on meidän jokaisen itse huolehdittava siitä, ettemme saa tartuntaa, emmekä tartuta kanssaihmisiämme.

Koronaa vastaan kehitetään koko ajan rokotteita. Jos niitä joskus saadaan, on niiden teho kyseenalainen. Korona-virus kun monien muiden virusten tavoin muuntautuu, eikä uuden aallon virus olekaan ehkä sama kuin se, jota vastaan rokote on kehitetty.

Itse en suostuisi ottamaan rokotetta, joka sisältää vaarallista virusta. Sitähän virusrokotteet usein ovat – tosin lievässä muodossa.

Pandemia on opettanut meille keinot, joilla selviämme uusistakin korona-aalloista. Käsihygienia, turvaväli muihin ihmisiin, kasvomaskin käyttö ja suun suojaaminen yskäistäessä tai aivastaessa ovat tehonneet tähänkin asti – ja auttavat jatkossakin.

Nyt, kun olemme oppineet lähes vaistomaisesti noudattamaan näitä ohjeita, ne toivottavasti jäävät pysyvästi mieleemme. Samat ohjeet pätevät monien muidenkin tartuntatautien leviämisen ehkäisyssä.

Osoituksena tästä oli alkukesän tieto, että Oulun yliopistollisen sairaalan alueella oli keväällä tavallisia flunssatapauksia vain murto-osa aiemmasta. Suureksi osaksi juuri koronarajoitusten ansiosta.

SEPPO KUUSINEN, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja