Kolumni: Kotimaiset maataloustuotteet

Lehmien määrä vähenee huolestuttavasti tiedotusvälineiden esittämien raporttien mukaan. Tällä hetkellä maassamme on jäljellä enää 6 000 maitotilaa, mikä on huolestuttavan vähän.

Karjatilojen koko tosin suurenee.

Robotit ja koneet helpottavat toki pelloilla ja navetoissa tehtävää työtä. Myös meidän kunnassamme maitotilojen määrä on vähentynyt. Niitä on tällä hetkellä noin kaksikymmentä.

Maitotilallisten työpanos on vaikuttava. Seitsemänä päivänä viikossa kahdessa vuorossa on lehmät lypsettävä ja tilan muut työt hoidettava. Satokaudella on myös heinät ja vilja korjattava vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Kauratuotteet ovat voimakkaasti tulossa markkinoille. Tällä hetkellä kauraa löytyy jogurtista, lakritsista ja jäätelöstä. Luin myös, että perunalla on loistava tulevaisuus tämän Lapväärtin seudulle tärkeän mukulan jatkojalostuksen ansiosta. Korkeamman hiilineutraalisuusasteen saavuttamiseksi kylvönurmen lisääminen on tärkeää. Luin hiljattain erään suuren yrityksen broilerinmyynnin huomattavasti lisääntyneen. Perunan kulutuksen uskotaan vähenevän jonkin verran. Ekologisesti viljellyn perunan osuus lisääntyy, mikä on tervetullutta ja myönteistä.

Myönteistä on myös kotimaisten vihannesten lisääntyvä kulutus. Katson, että kotimainen lihantuotanto on hintansa arvoinen. Kiinalaiset lisäävät lukemani mukaan suomalaisen sianlihan tuontia. Ruokakorin hinta on myös mielenkiintoinen asia. Lokakuussa tehdyn tutkimuksen mukaan ruokakorin hinta on Suomessa toiseksi halvin Ruotsin jälkeen, mutta jopa 99 % halvempi kuin Norjassa. Ruokakori sisälsi kymmenen eri tuotetta, aina kahvista pekoniin.

Hans Ingvesgård,

Lapväärtti