Kolumni: Koulu on kylän keuhkot

Kun Myrkyn kyläkoulu suljettiin, oli eräs paikallinen suruissaan siitä, että äänet katosivat keskustassa. Arkiaamuisin hän oli tottunut kuulemaan koulunmäeltä lasten puheensorinaa ja kiljahduksia sekä liikenteen surinaa.

Koulu antoi pyhille ja arjelle rytmin, äänet turvaa ja luottamusta tulevaan.

Koulut ovat kylän keuhkot, jotka tuovat ilmaa ympäristöönsä. Asukkaiden on helpompi hengittää.

Nykyisen kouluverkon vaaliminen on tuiki tärkeää, eikä muutaman vuoden takaisen koulujen lakkauttamisinnon saa antaa toistua. Suljettu koulu on kuin happi loppuisi ja seudun asukkaiden pettämistä.

Tilastokeskuksen mukaan 16–19-vuotiaiden määrä on romahtamassa Isojoella ja Karijoella vuoteen 2040 mennessä. Kristiinassa lukumäärä arvioidaan pysyvän nykyisellään.

Kristiinassa ei kannata hymistellä tämän ennusteen äärellä, sillä vakaus pysyy mikäli lukiot säilyvät.

Hyvä kouluverkko on se liima, joka pitää 16-19-vuotiaita kotona.

Kristiinassa suomen- ja ruotsinkielinen lukio ovat molemmat valtakunnan huippuja, mutta kooltaan pieniä. Pienuus on uhka niiden säilymiselle. Lukioiden laittaminen saman katon alle toisi varmuutta opinahjojen säilymiseksi paikkakunnalla. Idea on torpattu ja torpataankin paikallispolitiikassa. Selityksiä asiaan on annettu, mutta jos todellinen syy piilee toisen kotimaisen kielen suojelussa, maksetaan kaupungin tulevaisuudesta liian kova hinta.

Ollaan iloisia ja tyytyväisiä niin kauan, kun ympäriltämme kuuluu mopojen ja skoottereiden pärinää, lasten kiljahduksia ja nuorten höpötyksiä. Liika hiljaisuus voi olla lopun alku.

Minna Zilliacus, toimittaja