Kolumni: Koulurauha kuuluu kaikille

Kantakaupungin koulussa tapahtunut kahden oppilaan kinastelu päätyi väkivaltaiseksi yhteenotoksi 31. lokakuuta. Oppilaille oli tullut riitaa jalkapalloa pelatessa, jonka seurauksena oppilas kuristi toista.

Kuristuksen kohteeksi joutunut oppilas ei loukkaantunut, mutta hänet kiidätettiin terveyskeskukseen tarkastettavaksi. Poliisit saapuivat ambulanssin lisäksi tapahtumapaikalle.

Oppilaat ja vanhemmat ovat tapahtuneesta luonnollisesti huolissaan.

Keskustelu koulurauhasta, koulun levottomuuksista ja tilan puutteesta käy tapauksen jälkeen vilkkaana. Ratkaisuksi ongelmille on ehdotettu muun muassa koulun tilojen laajennusta.

Valmiiksi ahtaan koulun tilojen suurentaminen helpottaisi Kantakaupungin koulun arkea, mutta mikään maailman nopein ratkaisu uudistus ei tule olemaan. Jos väkivaltaan halutaan puuttua, niin häiriötä aiheuttava oppilas voi saada käytöksensä seurauksena kirjallisen varoituksen. Mikäli oppilaan vaarallinen käytös jatkuu, niin hänet voidaan erottaa määräaikaisesti.

Ongelma näissä kaikissa ratkaisuissa on niiden pitkä toteutusprosessi. Väkivaltaisuus, kiusaaminen ja koulun levottomuudet eivät ratkea budjettiriihessä, vaan nopealla toiminnalla ja käytännön ratkaisuilla.

Täyteen ahdetun koulun henkilökunnan resurssit ovat jatkuvasti koetuksella ja tilannetta pitäisi pystyä tasoittamaan erityisopettajien ja valvojien palkkaamisella sekä kiusaamiseen ja väkivaltaan puuttuvalla toiminnalla.

Jokainen ansaitsee mahdollisuuden peruskoulutuksen turvalliseen toteutumiseen, eikä koulutilojen laajennus vuoden päästä ratkaise tämän hetkistä turvattomuuden tunnetta. Koulun jatkuva levottomuus asettaa suomalaisen opetuksen laadun kyseenalaiseen asemaan, jonka ratkaisemiseksi tällaisessa sivistysvaltiossa pitäisi löytyä ratkaisu.

Ellinoora Vuorio, toimitusharjoittelija