Kolumni: Kristiinalta rohkea teko

Esperi caren hoitokoti Ulrikassa todetut puutteet ovat tuoneet Kristiinalle valtakunnallisestikin laajaa kielteistä julkisuutta. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Patrik Ragnäsin viime viikon maanantaina ennen kaupunginhallituksen kokousta laukomaa ”Kaupunki sai kaiken paskan niskaansa” voidaan pitää jopa lievänä ilmaisuna.

Vastaavia ongelmia on myös muualla Suomessa ja muidenkin hoitolaitosten yhteydessä. Valtion valvontavirasto Valvira on tutkinut monia niistä.

Jostakin syystä eivät muut kunnat ja Valvira ole tätä ennen todella tarttuneet asiaan. Kun Kristiinassa uskallettiin näin tehdä, myös Valvira havahtui.

Ragnäsin mainitsema ”paska” on kuitenkin pestävissä pois. Loassa ei tarvitse rypeä, vaan pesun jälkeen voi toimia hyvällä omallatunnolla ja omilla ehdoilla. Kristiinassa paljastuneet epäkohdat ovat johtaneet tutkimuksiin myös muualla.

Ellei Kristiina olisi kärsinyt kuvainnollista marttyyrikuolemaa, olisi vastaava tilanne saattanut jatkua ties kuinka kauan.

Meillä voidaan olla ylpeitä siitä, että asiaan uskallettiin puuttua. Ja aikanaan marttyyreista tulee sankareita, kuten historia on niin usein osoittanut.

Tapaus on myös opettava: On tarkoin selvitettävä yritysten taustat ja omistussuhteet. Jos omistajiksi paljastuu sijoitusyhtiöitä, on turvallisinta viheltää peli poikki jo heti alkuvaiheessa.

Sijoitusyhtiöiden ainoa tehtävä on tuottaa omistajilleen niin paljon voittoa kuin suinkin. Ne eivät suinkaan ole mitään hyväntekeväisyysyrityksiä, jotka pyrkisivät huolehtimaan hoivaa ja apua tarvitsevista.

Mahdollisimman suuren voiton tavoittelussa on pakko säästää kaikessa. Valitettavasti hoivakotien asukkaiden lisäksi tilanteesta kärsii myös hoitohenkilökunta.

Alimitoitettuna se yrittää parhaansa, mutta kun voimat eivät enää riitä eikä omatunto anna periksi, on vaihtuvuus suuri. Se on tuttua myös Kristiinassa.

Seppo Kuusinen, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja