Kolumni: Lähiseudulla on paljon nähtävää

Kaikilla asioilla on vähintään kaksi puolta. Näin on myös koronan kohdalla. Monella alalla se on vaikuttanut kielteisesti ja aiheuttanut suuriakin taloudellisia menetyksiä.

Mutta kotimaan matkailua se on piristänyt merkittävästi. Niin viime kesänä kuin talvellakin. Siitä kertovat kaikki tilastot – sekä valtakunnallisesti, että paikallisestikin saatu palaute.

Kun korona vielä tänäkin kesänä rajoittaa ulkomaan matkailua ja jonkin verran myös kotimaassa matkustamista, voikin käyttää lomansa ja vapaa-aikansa kotiseutuun tutustumiseen.

Sen voi aloittaa astumalla ulos omasta pihapiiristä. Lähimetsän polut, kaupungin talojen ja pihojen tutkiminen, tarjoavat ehkä aivan uusia kokemuksia ja elämyksiä. Vähitellen voi retkiä ulottaa naapurikuntiin. Niistä jokaisesta löytyy uutta koettavaa.

Ja jos haluaa lähteä vähän pitemmälle, ehtii yhden päivän aikana nähdä paljon uutta koti- tai naapurimaakunnasta.

Omia suosikkikohteitani ovat Sakari Topeliuksen syntymäkoti Kuddnäs Uudessakaarlepyyssä, Suomen pienin kivikirkko Ylisokojassa, lähellä Kokkolaa, ja arktinen museo Nanoq Pietarsaaressa. Näihin kaikkiin – ja moneen muuhunkin – ehtii tutustua päiväseltään. Näin myös säästyy rahaa, kun ei tarvitse maksaa majoituksesta. Ja nälästäkin pääsee eroon; joko omin eväin tai reitillä olevien lukuisten ruoka- ja kahvipaikkojen ansiosta.

Kun valitsee yhden kohteen yhdeksi kerraksi, ei tarvitse hosua, ja tällaisia matkoja voi tehdä useina kesän viikonloppuina – kesälomalla useamminkin.

Lähimatkailun ehdottomiin hyviin puoliin kuuluu sekin, että siitä hyötyy myös oman kunnan elinkeinoelämä. Kun olet matkalla vain päivän tai pari viikossa, käytät lopun aikaa oman kuntasi palveluita.

Lähimatkailu onkin, paitsi hauska, myös kaikin puolin järkevä ja taloudellinen vaihtoehto.

SEPPO KUUSINEN, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja