Kolumni: Mätäkuun lapsi ja koronahelle

Jos horoskooppeihin on uskomista, hallitsee Leijonan tähtimerkin alla (23.7.–23.8.) syntynyttä Aurinko, elämän keskipiste. Hänen elementtinään on dynaaminen tuli. Ihmissuhteissaan hän tarvitsee arvokkuutta ja arvonantoa, ja vapaa-aika on hänelle tärkeä.

Tiedä häntä, pitävätkö luonnehdinnat paikkansa, mutta itsekin olen Leijonan merkeissä syntynyt.

Toinen asia, joka tuohon ajanjaksoon 23.7.–23.8. liittyy, on mätäkuu. Alunperin kansanuskomuksesta lähtenyttä käsitystä tutkittiin jokin aika sitten takautuvasti Töölön sairaalassa Helsingissä.

Mätäkuun aikaisia leikkausalueinfektioita verrattiin vuoden muihin tulehduksiin. Tutkimus osoitti, että riski saada syvä leikkaushaava- tai elininfektio oli mätäkuun aikana tehdyissä leikkauksissa kaksi kertaa suurempi kuin muulloin.

Tämän kesän mätäkuussa on syytä olla kaksinverroin varuillaan: korona leviää helteessä paljon herkemmin kuin muutoin.

Tätä kirjoitettaessa ovat koko maan tartuntaluvut samalla tasolla kuin viime syksynä. Erona on, että nyt tartuntoja on ilmennyt vain tietyillä paikkakunnilla, kun niitä vuosi sitten oli ympäri maata.

Meillä Suupohjassa on selvitty taudin kourissa hyvin. Esimerkiksi Kristiinassa on ollut koko aikana vain 37 tartuntaa, eikä uusia tapauksia ole ilmaantunut moneen kuukauteen.

Kiitos kuuluu kaikille suupohjalaisille, jotka ovat jaksaneet runsaat puolitoista vuotta kestäneiden rajoitusten ja suositusten ahdingossa. Niihin on jopa totuttu niin, että monille on niistä tullut osa arkea.

Asiantuntijoiden mukaan joudumme tavalla tai toisella elämään koronan kanssa vielä kauan. Uudet virusmuunnokset pitävät siitä huolen. Vaikka monet ovatkin väsyneitä, ei ole syytä antaa periksi. Kyllä tästä selvitään, kuten on selvitty tähänkin asti.