Kolumni: Missä vika kun suksi ei luista?

Kulunut talvi on ollut poikkeuksellinen, eikä suksi ole luistanut lumettomalla maalla. Mutta otsikon kysymyksellä tarkoitan laajemmin koko urheilun tilaa Suupohjassa.

Vielä muutama vuosikymmen sitten tunnettiin Karijoki pikajuoksijoistaan, Lapväärtti hiihtäjistään, Isojoki voimistelijoistaan – muitakin lajeja paikkakunnilla toki harrastettiin. Kristiinassa ja Kaskisissakin oli monipuolista urheilutoimintaa.

Mutta miten on nyt? Palloa toki vielä potkitaan ja joku yleisurheilijakin seudultamme löytyy. Mutta muutoin on urheilurintamalla varsin hiljaista.

Pyhävuoren kisat, jotka aikanaan keräsivät tuhatpäisen yleisön, ovat vain varjo entisestä. Nyt laskettelurinne toki on ajoittain täynnä lapsia ja nuoria ja palvelee sen vuoksi hyvin tarkoitustaan.

Poikkeuksena tästä on Närpiön Kraft, jonka toiminta on monipuolista ja jonka riveissä on urheilijoita muistakin kunnista.

Kuitenkin Kristiinassa, Isojoella, Karijoella ja Kaskisissa ovat urheilumahdollisuudet paremmat kuin koskaan. Silti eri lajien harrastajia on vain kourallinen – ja menestyjiä vieläkin vähemmän.

Joku varmaankin sanoo, että lapsia ja nuoria ei urheilu kiinnosta. Uskallan väittää, että kiinnostaa, jos vain löytyy innostavia ja kannustavia vetäjiä.

Urheilu joutuu toki kilpailemaan nykyään monien muiden vapaa-ajanharrastusten kanssa, mutta jos toiminta on riittävän kiinnostavaa, houkuttelee se nuoria ja heidän kavereitaan ja kavereiden kavereita. Puhutaan lumipallo-vaikutuksesta.

Nyt vain seuroissa miettimään, miten suksi saadaan taas luistamaan ja toiminta vireytymään. Näin Korona-pandemian aikoihin siihen varmasti riittää aikaa.

SEPPO KUUSINEN, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja