Kolumni: Närpiölle rusinat pullasta

Ennen juhannuskokkojen syttymistä tiedetään, jatkavatko Kaskinen ja Närpiö kuntaliitosselvityksen toiseen vaiheeseen. Kesäkuun uutispommi olisi, jos sitä ei tulisi. On päivänselvää, että ainakin Närpiö haluaa jatkaa maaliin saakka eli siihen, että kuntaliitos lopulta syntyy.

Kaskinen kiinnostaa tomaattikaupunkia erityisesti, koska siellä on toimiva ja tehokas satama. Hyvässä iskukunnossa olevalla satamalle voi povata kasvua. Esimerkiksi Kaskisten Metsä-Board tekee hyvää tulosta ja tarvitsee satamaa kuljetuksiinsa. Myös uusia investointeja suunnitellaan.

Närpiölle oman sataman saaminen kuntaliitoshekumoissa on kuin rusinoiden poimimista pullasta. Siinä ei paljon harmittaisi edes myötäjäislahjana kaupan päälle tulevat Suomen pienimmän kaupungin 3,9 miljoonan euron velat.

Tavallisia kaskislaisia pelottaa, kuinka tärkeiden lähipalvelujen käy. Jo nyt katupuheissa sanotaan suoraan, että kuntaliitoksen jälkeen Kaskisten kaksikieliselle koululle saadaan heittää pikaiset hyvästit. Toinen huoli liittyy terveyskeskuksen pysymiseen paikkakunnalla.

Virkamiehiä taas huolettaa se, miten omalle pallille liitoksessa käy. Uudessa kaupungissa ei tarvita kahta perusturvajohtajaa, kahta kaupunginjohtajaa eikä monta muuta johtavaa virkamiestä. Vuosia sitten Suomessa kuntia ajettiin liitoksiin sillä houkuttimella, että virkamiehille tarjottiin viiden vuoden irtisanomissuojaa. Tällaista erikoiskäytäntöä ei enää tunneta.

Kaskisten valtuusto kokoontuu 14. kesäkuuta. RKP äänestää toiseen selvitysvaiheeseen siirtymisen puolesta. Taakseen RKP saa puoluetta perinteisesti myötäilevän vasemmiston ja kokoomuksen, jonka äänestyskäyttäytyminen on jaksanut viime aikoina yllättää pikkukaupungissa.

Lotta Kallio, toimittaja