Kolumni: Parempi tuote laatusanoilla?

Kaupassa tulee usein ihmetelleeksi eri tuotteiden nimiä. Samaa tuotettahan on samalta ja myös muilta valmistajilta niin monta, että niiden erottamiseksi toisistaan keksitään joskus jopa huvittavia tuotemerkkejä.

Aloitetaan muusista. Kyllä minä mummoni muusin muistan ja miten hän sen valmisti. Kuoritut keitetyt perunat survottiin, lisättiin kuumennettua maitoa, ripaus suolaa ja nokare voita. Ei sitä jauheesta tehty – eikä ollut viittä E-merkintää!

Muusin kanssa maistuvat tietenkin lihapullat. Kaupassa rasian päällä lukee ”Parempi jauheliha”. Kyllä minä ne osaan tavallisestakin jauhelihasta tehdä. Ruuanlaiton taikahan on maustamisessa.

Mutta ei löydy ”Tavallista jauhelihaa” tai ”Huonompaa jauhelihaa”. Eihän voi olla parempaa ilman että on huonompaa!

Grillimakkaroista löytyy ”Eetvartti” ja ”Wilhelm”. Valitsen jälkimmäisen, sillä mieleen tulevat kuuluisat Wilhelmit: Wilhelm Tell, joka ampui nuolella omenan poikansa pään päältä, ja Vilhelm Valloittaja, Englannin tunnetuimpia kuninkaita. Edwardeista muistan vain kuninkaat, ja heidätkin vain koska nimeen liitetään jokin numeroista I–IX.

Näin mielikuvat eri tuotteista muodostuvat, ja siksi kaupassa menee joidenkin hyllyjen ääressä pitempään kuin toisten.

Ennen oli paljon helpompaa: Oli vain yhtä lajia jauhelihaa sekä Pohjanmaan Lihan lenkkimakkarat ”Suomi” ja ”Erikois-Suomi”. Myyjä paketoi tiskin takana tuotteen ja punnitsi joskus myös sormensa.

Oli myös ”Jätkänmakkara” ja ”Hamppariväärä”, oikeasti kait ”Halpamakkara”. Rehellisiä tuotenimiä, eikä kuluttajia tarvinut hämätä ylisanoilla, kuten ”aito”, ”kunnon”, ”parempi” tai ”reilu”.

Jokainen itse voi kaupassa käydessään tutkia ja pohtia sitä, miten meihin yritetään vaikuttaa.

Seppo Kuusinen

Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja