Kolumni: Suupohja taas Suomen kartalle

Eduskuntavaalien alla pidetyissä kahdessa vaalitentissä Kristiinassa nousi keskeisesti esille yhteistyö keinotekoisen maakuntarajan rikkoman Suupohjan osien välillä.

Kaskislainen kansanedustajaehdokas ja pitkän linjan kunnallispoliitikko Kari Häggblom (sd.) kiteytti asian iskulauseeseen ”Suupohja takaisin Suomen kartalle”.

Kulttuuritalo Duxissa pidetyssä tentissä selkeimmin asiaan ottivat kantaa vaaleissa läpi mennyt RKP:n Anders Norrback ja Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa (kok.).

Maakuntajakoa edeltävää tilannetta tuskin saadaan takaisin, mutta yhteistyöllä voidaan lisätä Suupohjan tunnettavuutta.

Alueemme kunnat ovat yksin liian pieniä, mutta voimansa yhdistämällä ne voivat saada paljon aikaan. Keskinäisen kilvoittelun ja kadehtimisen sijaan on toimittava yhteisten päämäärien hyväksi.

Suupohjan uudessa nousussa keskeistä on kulkuyhteyksien parantaminen. Maantieverkosto (etenkin Eurooppatie 8) on Suomen surkeimmassa kunnossa. Kaskisten rata on toinen suurista tavoitteista. Liikenneyhteydet vaikuttavat ratkaisevasti myös uusien työpaikkojen saantiin. Siinä tärkeintä ei ole, mille paikkakunnalle yritykset sijoittuvat. Pääasia on saada ne Suupohjan alueelle, jolloin koko alue hyötyy niistä.

Maakuntajako on erityisen haitallinen Suupohjalle, sillä se pirstoo vuosisatoja vanhan alueen, joka historiallisesti on koettu liki maakunnan veroisena. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan raja ei ole ainoa este Suupohjan kehittämiselle. Toinen, ehkä korkeampi muuri, on raja Satakunnan suuntaan.

Uusilta kansanedustajilta vaaditaan yhteistyökykyä yli maakuntarajojen, jotta ihmiset ja elinkeinoelämä voivat toimia kuin rajoja ei olisikaan. Silloin myös Suupohja saadaan takaisin kartalle.

Seppo Kuusinen, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja