Kolumni: Talvisodan henki selättää koronan

Mennyt vuosi on ollut poikkeuksellinen. Sitä on kaikilla elämänaloilla sävyttänyt koronaepidemia. Erilaisten rajoitusten avulla saatiin taudin ensimmäinen aalto kuriin. Toisen aallon myötä ovat maamme rajat lähes täysin kiinni.

Suomi on eristetty muusta maailmasta. Olemme yksin, kuten joskus ennenkin. Mutta me suomalaiset olemme selviytyjäkansa. Mieleen tulee väistämättä se paljon puhuttu Talvisodan henki.

Talvisodan henkeen kuului sanonta ”Kaveria ei jätetä”. Se on pätenyt meidän suomalaisten elämässä aina, vaikka se onkin välillä hieman uinahdellut.

Sen avulla selvisimme silloin – samoin olemme selvinneet ja selviämme koronan otteesta jatkossakin. Yhdessä taistellen.

Me pohjalaiset puolestaan olemme kökkäkansaa – tunnettuja talkoohengestä. Siitä saatiin ennen apu pärekaton tekoon ja moniin muihin talon töihin.

Talkoohenki ilmenee nykyään eri tavoin kuin ennen. Se on naapuriapua, toisistamme huolehtimista. Minullekin on tarjottu apua ja oltu valmiit auttamaan. Kiitos siitä tarjoajille ja auttajille!

Taistelua koronaa vastaan pitää jatkaa. Niin kuin Talvisotaa seurasivat Jatkosota ja Lapin sota, seurasi koronan ensimmäistä aaltoa toinen, sitä seuraa ehkä kolmas... Kuten sotiemme jälkeen, säilyvät uhkakuvat myös koronan jälkeen pitkään.

Samoin kuin sodat muuttivat maailmaa, muuttaa myös korona sitä. Kriisit kuitenkin opettavat ja yhdistävät ihmisiä. Sen olemme nytkin saaneet kokea.

Aivan kuten koko muu maailma hämmästeli aikoinaan selviytymistämme sodista, hämmästelee se menestystämme koronan kanssa. Taistelu koronaa vastaan onkin vain omanlaisensa sota. Kun säilytämme otteemme, selviämme siitäkin – yhdessä.

SEPPO KUUSINEN, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja