Kolumni: Toisista huolen pitäminen tärkeää

Korona on aihe, joka on puhuttanut koko viime vuoden ja puhuttaa varmasti vielä pitkään. Tammikuun 10. päivänä tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun ensimmäinen koronatartunta Suomessa todettiin.

Taudin ensimmäisen aallon, ensimmäisen puolen vuoden aikana, tartuntoja oli vielä melko vähän, mutta kuolleisuus suhteessa suuri.

Loppukesästä alkaneen toisen aallon alussa tartunnat levisivät nopeasti, mutta nyt leviäminen on hidastunut. Tätä kirjoitettaessa on toisen aallon aikana tartuntoja ollut nelinkertainen määrä ensimmäiseen aaltoon verrattuna, mutta kuolleita ”vain” noin kolme neljäsosaa ensimmäisen aallon luvusta.

Suomalainen terveydenhuolto on onnistunut tehtävässään hienosti, vaikka onkin työskennellyt äärirajoilla. Asiaa on auttanut myös se, että ihmiset ovat jo pientenkin oireiden esiintyessä hakeutuneet vastaanotolle, ja näin on vältetty monta kuolemaa.

Korona on opettanut pitämään huolta toisistamme. Toivottavasti jaksamme siinä, kun tauti jatkuu ilmeisesti vielä pitkään.

Rokotukset ovat käynnistyneet maan eri puolilla, mutta kestää vielä kauan, ennen kuin kaikki suomalaiset on rokotettu. Oma kysymysmerkkinsä on taudin kolmas aalto, jonka on ennustettu tulevan maaliskuussa, ja jo nyt leviävät viruksen erilaiset muunnokset. Ja miten rokotteet tehoavat niihin.

Meillä Suupohjassa tilanne on hyvä moniin muihin alueisiin verraten. Isojoki, Karijoki ja Kaskinen eivät ole päässeet valtakunnalliselle tartuntalistalle.

Kristiinassakin määrä on vain runsaat 20 ja Närpiössä puolensataa. Mutta tärkeintä on, että olemme välttyneet taudin aiheuttamilta kuolemilta.

Taudin jatkuessa muistakaamme varsinkin heitä, jotka tauti on eristänyt koteihinsa. Puhelinsoitto tai kauppa-avun tarjoaminen ilahduttaa heitä varmasti.

SEPPO KUUSINEN, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja