Kolumni: Torstai on toivoa täynnä

Runsas puoli vuotta on siitä, kun edellisen kerran kirjoitin tälle palstalle. Tänä aikana ovat monet lukijat toivoneet kirjoituksiani. Olen vastannut, että katsotaan – ehkä ensi vuonna. Nyt tuo ensi vuosi on koittanut.

Puolessa vuodessa on tapahtunut paljon. Niin itselleni kuin meille jokaiselle. Maailmalla on sattunut kaikenlaista. Omassa ympäristössämmekin on ollut muutoksia. Myös odottamattomia asioita.

Suupohjan Sanomatkin on saanut uuden luotsin. Kauppatieteiden maisteri Lotta Kallio on 122-vuotiaan lehden ensimmäinen naispäätoimittaja. Lukijoille hän on tullut tutuksi 12 vuoden aikana, ja hän itse tuntee hyvin lehden levikkialueen.

Päätoimittajuus on monille vieras käsite. Tavallisesta toimittajantyöstä se eroaa kolmessa asiassa:

Päätoimittaja määrittelee lehden linjan, hän päättää, mitä lehti julkaisee, ja hän myös vastaa juridisesti lehden sisällöstä.

Suupohjan Sanomilla on historiansa 23. päätoimittaja, vaikka tehtävänimike lehden alkuaikoina, vaihtelikin. Päätoimittajan lisäksi löytyvät sellaiset tittelit kuin vastaava toimittaja ja julkaisuoikeuksien haltija. Oikeudellisesti ne ovat silti sama asia.

Itse olin Suupohjan Sanomien päätoimittajana yli 17 vuotta, eli kolmanneksi eniten Jorma Kiuasperän ja Suupohjan Kaiun ja Kristiinan Sanomien aikana päätoimittajana olleen Kaarlo J. Paasosen jälkeen.

Suupohjan Sanomia luetaan jo kymmenennessä sukupolvessa. Monet ovat lukeneet sitä pienestä pitäen. Aikoinaan jotkut jopa hankkivat lukutaitonsa tavaamalla Suupohjan Sanomien edeltäjiä.

Sen vuoksi se on lukijoilleen läheinen, odotettu ja toivottu. Nyt, uuden vuoden alusta lehden ilmestymispäivän vaihduttua, on torstai toivoa täynnä.

Seppo Kuusinen

Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja