Kolumni: Tutustu omaan unelmaan

Lähtiessäni miettimään mahdollisia tet eli työelämään tutustumispaikkoja pohdin, mitkä alat minua kiinnostavat, ja millaisia työskentelymahdollisuuksia niissä on. Valinnanvaikeuksia minulla oli, kun mielenkiinnon kohteita oli niin monia.

Yllätyksekseni huomasin, kuinka vaikeaa nuoren on hankkia töitä.

Otin yhteyttä moniin mahdollisiin tet-harjoittelupaikkoihin Kristiinankaupungissa myönteisin mielin, mutta varautuneena kieltäviinkin vastauksiin. En kuitenkaan olisi uskonut, että alan ammattilaiset eivät suhtaudu nuoren hakemukseen yhtä vakavasti. Itsellä jäi muutamasta paikasta todella ikävä kuva, sillä asiaani vastattiin erittäin epäasiallisesti tiuskimalla ja lyömällä luurin korvaan.

Muille tet-paikan hakijoille tahdon kertoa, että jos ei ensimmäinen hakemus tuota tulosta, ei siitä kannata lannistua. On tärkeää ajatella mahdollisuuksia eri ammateissa, ja sitä kautta alalla toimivia yrityksiä. Monista ammateista on hyvä ottaa selvää, mitä niissä oikeasti tehdään ja mitä kyseisen työn toimenkuvaan kuuluu. Itselleni moni asia on tullut pienenä yllätyksenä tämän viikon harjoittelupaikasta.

Tet-harjoitteluun ei kuitenkaan tule suhtautua liian kevyesti, sillä se on ainutlaatuinen kokemus saada lisää sellaista tietoa, mitä ei koulukirjoissa lue. Työhön tulee paneutua vakavasti, sillä oppivelvollisuus ei anna vapautta olla opiskelematta, vaan antaa oppilaalle mahdollisuuden oppia käytännönläheisesti. Kokemus voi olla todella avartava, ja auttaa myös pohtimaan jatko-opintomahdollisuuksia.

Merilii Toivonen, tet-harjoittelija