Kolumni: Uni

Fyysinen aktiivisuus, kuten voima- ja juoksuharjoittelu on tunnetusti hyväksi terveydellemme. Parhaan tuloksen savuttamiseksi harjoittelu vaatii myös lepoa.

Unen aikana keho ja lihakset sekä palautuvat suorituksesta että rakentavat uutta voimaa. Joka yö menemme onneksi ”huoltamolle” korjautumaan. Meistä tulee vastustuskykyisempiä, kärsivällisempiä ja sekä henkisesti että fyysisesti vahvempia. Jokainen rasittava harjoitus on myös keholle haasteellinen, koska se kuormittaa lihaksia, minkä vuoksi tunnemme väsymystä. Tässä kohtaa uni astuu kuvaan mukaan täyttäen tärkeän tehtävänsä korjata harjoittelun aiheuttamat pienemmät ja suuremmat kudosvauriot.

Nukkuessamme työstämme vaikutelmaa päivän aikana kokemistamme asioista voidaksemme sitten hyödyntää niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Samoin voidaan sanoa tapahtuvan kehossamme. Syvimmän unen aikana vapautuu kasvuhormoneja, jotka auttavat kehon lihaskudosta ymmärtämään, että nyt on korjautumisen aika. Tällöin tapahtuu myös harjoituksen kuormituksesta johtuvaa kasvua. Jos jatkuvasti nukut huonosti, lihakset eivät ehdi yön aikana palautua, minkä vuoksi kudokset korjautumisen sijaan vaurioituvat. Tämä vähentää jaksamista ja harjoitteluintoa sekä lisää masentuneisuutta. Useimmilla arki täyttyy asioista, jotka on hoidettava. Siksi harjoittelulle voi olla vaikea löytää aikaa. Jos pihistää yöunesta aikaa harjoitteluun, tilanne kuitenkin vain pahenee.

Pitäisi pikemminkin nukkua vähän enemmän voidakseen täysin hyödyntää harjoittelunsa. Kuitenkin on selvää, että rakennat enemmän lihaksia, jos nukut neljä tuntia yössä ja harjoittelet kuin jos et lainkaan harjoittele.

Siksi on tärkeää harjoitella myös huonosti nukutun yön jälkeen.

Kun harjoittelet, nukut jatkossa paremmin ja tehokkaammin. Nukahdat nopeammin ja lihasten rakentamiselle ja palautumiselle tärkeä syvän unen vaihe on pidempi. Tutkijapiireissä on myös väitetty, että univajeen on osoitettu lisäävän lihaskatoa painonpudotuksen yhteydessä.