Kolumni: Vallan linnake jäi kakkoseksi

Televisiosta tuli pari vuotta sitten jännittävä tanskalaissarja Vallan linnake, jossa kuvattiin koukuttavasti pääministerin kabinetin suhmurointia Kööpenhaminassa. Voi sitä poliittisten selkään puukotusten määrää, vehkeilyä, taktikoimista ja taklaamista! Ystävyyssuhteilla ei ollut mitään virkaa, kun yksilöt hamusivat enemmän valtaa politiikassa.

Kaskisten kaupunginvaltuuston kuntaliitoskokous oli kuin suoraan Vallan linnakkeesta, paitsi että se oli vielä jännittävämpää. Etukäteen tiedettiin, tai luultiin tiedettävän, että itsenäisyyden ratkaisee yksi mies, vihreiden Erkki Nykänen. Tämän piti olla kirkossa kuulutettu. Kun kotikaupunkinsa hupparin päälleen vetänyt Jukka Salo (ps.) kokouksen alussa väitti Lars Piiraa (kok.) jääviksi, yleisössä loksahtivat suut auki. Puhe kääntyi heti Saloa vastaan, kun myös häntä väitettiin jääviksi.

Kysymys kuuluu, tiesivätkö kuntaliitoksen kannattajat, että kehään heitetään väite Piiran jääviydestä? Veikkaan asian tulleen puskista RKP:lle, kokoomukselle, vasemmistoliiton Mirja Högstrandille ja Nykäselle. Tämä oletus siksi, että niin tyrmistyneitä olivat puheenvuorot Salon jälkeen.

Se, miten valtuutetut pystyvät tekemään yhteistyötä toistensa kanssa jatkossa, on vaikeaa. Kokous jätti ilmaan syyttelyjä, epäluuloja ja epäluottamusta puolin ja toisin. Vaikka itsenäisyyden puolustajat voittivat, Kaskisissa on tehtävä hartiavoimia töitä, jotta poliitikkojen välille palaa luottamus. Eikä kyse ole vain siitä. Valtuutettujen puheenvuoroissa ilmeni epäluottamusta myös virkamiehiä kohtaan.

En valitettavasti muista, miten Vallan linnake -sarja päättyi. Sen tulen kuitenkin aina muistamaan, että liitoskokoukseen Kaskisten kaupungintalolle oli tilattu varmuuden vuoksi kaksi vartijaa oven suihin tilannetta tarkkailemaan.

Kaskisiin sopii nyt toivoa rauhallisempia aikoja, vaikka edessä on kipeitä leikkauksia. Kaupunginjohtaja Minna Nikanderilla on edessä iso työ, jotta ilmapiiri valtuustosalissa paranee. Jos se ei onnistu, toinen mahdollisuus on aloittaa puhtaalta pöydältä ensi vuoden kunnallisvaalien jälkeen.

Lotta Kallio, toimittaja