Kolumni: Yhteistyössä epäselvyyksiä

Kristiinankaupungin ja hoitojätti Pihlajalinnan yhteisyritys, Kristiina terveys oy, aloittaa ensi vuoden alussa. Uudelle yhtiölle haetaan parhaillaan toimitusjohtajaa.

Yhteistyösopimuksen teko on tapahtunut tiukan salailun merkeissä, eikä sen sisällöstä ole annettu mitään yksityiskohtaista tietoa.

Ei siltikään, vaikka 15-vuotisen sopimuksen arvo on vuodessa noin 6 miljoonaa euroa ja koko aikana noin 90 miljoonaa euroa. Jokaista kristiinalaista kohti se tekee noin 1 000 euroa vuodessa.

Koska sopimus on salainen, on sen arviointi vaikeaa. Mutta mikään ei takaa, että se, mikä pätee nyt, pätisi viiden tai 10 vuoden kuluttua. Yhteistyökumppanihan ei ole yhtään sen puhtoisempi kuin surullisen kuuluisa Esperi care Kristiinassa.

Pihlajalinna on ollut Valviran ”mustalla listalla” hoitoon liittyvien puutteiden vuoksi, ja myös sen yksiköitä on jopa suljettu.

Yhteisyrityksen hallitukseen tulee viisi jäsentä, joista Pihlajalinna nimeää kolme ja Kristiinankaupunki kaksi. Pihlajalinna nimeää puheenjohtajan.

Yhtiökokouksessa äänet määräytyvät osakemäärän suhteessa. Pihlajalinna omistaa osakkeista 82,5 prosenttia ja kaupunki 17,5. Käytännössä kaupungilla ei siis ole lainkaan valtaa yhtiössä.

Ihmetystä herättää lisäksi se, että yhtiön kotipaikaksi tulee Tampere, ja toimitusjohtajan haku päättyy jo 6. syyskuuta, kun normaalisti tällaisiin virkoihin on kahden–kolmen kuukauden hakuaika.

Lisäksi on täysin epäselvää, täyttääkö Pihlajalinnan ja kaupungin yhteisyritys uuden sote-lain vaatimukset. Jos näin ei ole, mitä tapahtuu?

Kristiinan pyrkimyksenä on ollut turvata palvelut Sairaalanmäellä. Mutta entä jos Pihlajalinna kustannusten noustessa ei halua lisätä omaa panostustaan? Kuinka paljon sovittua kalliimmaksi palveluiden säilyttäminen silloin tulee kaupungille? Seppo Kuusinen, Suupohjan Sanomien entinen päätoimittaja