Arvokas kokemus

Nuorten kesätöiden aika alkaa olla lopuillaan. Suuri osa yläastelaisista ja lukiolaisista aloittaa koulun ensi viikolla. Pian avaavat ovensa myös ammatilliset oppilaitokset sekä yliopistot ja korkeakoulut.

Koulunpenkille palatessa on nuoren takataskussa annos kaivattua kokemusta työnteosta kesäpestin ansiosta. Kesätyössä on opittu sosiaalisia taitoja niin työkavereiden kuin asiakkaiden kanssa. Työ opettaa säntillisyyteen. Jos nuorilta kysytään, niin palkka on se tosiasiallinen syy hakea ja saada kesätöitä. Totta kai. Mikä sen mahtavampaa kuin taloudellinen vapaus kesälaitumilla, ja antaahan se helpotusta myös vanhempien talouteen.

Ennen kaikkea kesätyö tuo varmuutta tulevaisuuteen.

Vanhempana työpaikkaan pyrkiessä vaaditaan lähes aina aiempaa työkokemusta. Sitä ei kerry ilman työnantajia, jotka pestaavat nuoria määräaikaisiin tai sesonkitöihin. Kiitos siis kaikille nuoria työllistäville siitä, että olette rakentamassa heille kivijalkaa tulevaa työelämää varten. Miten esimerkiksi opiskelijat saisivat oman alan kokemusta, jos kukaan ei rohkenisi ottaa heitä lomittajaksi? Kaikkien on aloitettava jostain.

Meidän muiden on hyväksyttävä, että nuorten ollessa kesäpestissään, ei heiltä voi vaatia täydellisiä suorituksia. He harjoittelevat töissä olemista, joten epävarmuus kuuluu asiaan. Kesätöissä olevien nuorten suorituksia morkkaavat ja arvostelevat aikuiset saisivat pysyä kotioloissaan suvivirrestä huvilakauden päättäjäisiin.

Epävarmuuden syynä voi olla myös, ettei nuorta ole perehdytetty kunnolla työhön. Mokailujen syypäitä voivatkin olla paikan vakituiset työntekijät ja ensi kädessä vastuun kantaja on pomo.