Avoin tiedotus estää epäluulot

Kristiinankaupungin johtoa ja tietosuojasta vastaavia henkilöitä on viime viikot vaivannut ikävä tietovuototapaus.

Porilaiselta kirpputorilta hankkimiensa tietokoneiden avulla sai laitteiden ostaja yllättäen näkyviin kristiinalaisten terveystietoja. Onni onnettomuudessa tai huolimattomuudessa oli se, että tämän havaittuaan mies vei koneet pikimiten poliisille. Näin salassa pidettävät henkilötiedot eivät todennäköisesti päässeet leviämään vääriin käsiin. Tosin ei ole varmaa, onko vastaavia käytöstä poistettuja kristiinalaiskoneita vielä jossakin myynnissä.

Löydöstä kerrottiin kaupungin johdolle jo heinäkuun lopulla. Jostain syystä kaupungin johto epäröi kertoa tapahtuneesta kaupunkilaisille.

Lain vaatiman 72 tunnin aikana kaupungin taholta tehtiin tietovuodosta kyllä ilmoitus viranomaisille. Asukkaat kuitenkin lukivat tietokoneista vasta viime lauantain Iltalehdestä. Aikaa kertomiseen olisi siis ollut runsaasti, mutta jostain syystä siitä haluttiin vaieta.

Vielä viikkoja sen jälkeen kun tieto oli tullut kaupungin johdolle, asiaa lehtijuttua varten sevittäneelle toimittajalle jäi tunne, ettei tapauksesta haluta kertoa avoimesti ja kiihtymättä.

Tietoja virheestä ei terveydenhuollosta vastaavilta ole saatu. Kaikki asiaan liittyvät kyselyt on ohjattu vasta vuoden tehtävässään olleelle kaupunginjohtajalle. Hän kommentoi asiaa lyhytsanaisesti, kiireisiin ja asian keskeneräisyyteen vedoten.

Salailu tai tiedotusmykkyys ei mitenkään liennytä sitä luottamuspulaa, joka tapahtuneen hoidosta on nyt syntynyt.