Carlsron loistelias piha

Carlsron pitsihuvila Suurjärven rannalla sai pitkään olla kaupungilta unohduksissa Kristiinassa.

Kunnes viime vuonna alettiin toden teolla heräämään siihen, että paikka on varsinainen helmi niin maisemaltaan, arkkitehtuuriltaan kuin esineistöltään.

Alueelle, esineistölle ja rakennukselle ryhdyttiin antamaan ensiapua. Kuin kirsikkana kakun päällä kotimaan matkailun suosio räjähti viime kesänä. Se näkyi myös Carlsrossa, jossa oli kävijöitä poikkeuksellisen paljon.

Kuluva kevät tuo lisää hienoja uutisia Carlsron kannalta. Alueen puisto- ja puutarhasuunnitelma on valmistunut ja se on mieluista luettavaa. Työ on tehty tarkkaan, kattavasti ja monipuolisesti. Piha-alueesta ei ole tulossa ainoastaan kaunis käyntikohde, vaan paljon enemmän.

Eilisessä tiedotustilaisuudessa kulttuurisihteeri Riitta Raikio-Söderlund kertoi, että tavoite on tehdä koko perheen virkistysalue ja kaikkien kaupungin asukkaiden vapaa-ajanviettopaikka. Mikäli suunnitelma toteutuu, saavat ihmiset rakentaa pitsihuvilan pihassa hyönteishotelleja, jakaa tietoja puutarhasta ja sen kasveista, tunnistaa puita ja maistella Kristiinan oman nimikkopuun omenia. Kenties nautitaan pihakonserteista ja jossakin nurkassa nakutellaan Kristiina-puutarhakalusteita.

Kirsikka- ja omenapuiden kukkiessa retki Carlsrohon voi olla tulevaisuudessa alkukesän kohokohta.

Carlsron alueen jo olemassa olevat erikoisuudet pääsevät myös uuteen loistoon. Järven rannalla katsellaan lumpeenkukkia ja yhdessä pihan nurkassa on oiva alue perhosille.

Paikka on rauhan ja luonnon tyyssija, joka ansaitsee olla enemmän kuin museo.