Cittaslow ja sen merkitys

Ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina kansainvälisen pikkukaupunkien Cittaslow-verkoston jäseneksi vuonna 2011 hyväksytty Kristiinankaupunki on toteuttanut Italiasta peräisin olevaa ideologiaa seitsemän vuotta. Siinä korostetaan kiireetöntä elämää, ainutlaatuisuutta ja paikallisuuden kunnioittamista sekä inhimillisiä, ympäristöystävällisiä ja kestäviä ratkaisuja arjessa.

Jäsenyys edellyttää, että kunnassa toimitaan kansainvälisesti määriteltyjen arvojen ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuonna 2010 Kristiinan valtuusto hyväksyi strategian eli kaupungin kehityssuunnitelman. Se syntyi asukkaiden ja eri ryhmien yhteistyönä. Cittaslow-arvoja, siihen kuulumisen kriteereitä ja kaupungin strategiaa yhdistävät samat asiat. Siitä miten yhteisesti sovittua strtegiaa on toteutettu, voidaan olla montaa mieltä. Joidenkin mielestä siinä on onnistuttu. Toisten mielestä pättäjien ratkaisut eivät tukeudu tarpeeksi strategiassa esitettyihin periaatteisiin.

Oli miten oli, on aina miellyttävä lukea henkilöistä, jotka ovat muuttaneet Suupohjaan. Näiden ihmisten silmät eivät ole vielä sokaistuneet, vaan he näkevät hyvää sellaisessa, jota paikallisett eivät enää huomaa.

Hyvä esimerkki on Pariisista perheineen Lapväärttiin kotiutunut muusikko Fabien Attié. Ainakin hän perheineen arvostaa kiireetöntä elämää, alueen ainutlaatuisuutta sekä inhimillisiä, ympäristöystävällistä ilmapiiriä. Otetaan kaikki heistä mallia.

>>>>>>> Stashed changes