Ei käy, että sanoo ei käy

Kun valtuustokokouksessa valtuutettu sanoo, että työpaikkojen ja yritysten saamiseksi kaupunkiin on käännettävä latua eikä aina saa sanoa "ei käy", jää kuulijalle paljon tulkittavaa.

Kristiinan kaupunginvaltuutettu Pekka Eränen (sit.) nosti kissan pöydälle maanantaisessa valtuustokokouksessa toteamalla näin. Hän ei tyytynyt siihen, mihin moni muu kristiinalainen on lankeamassa.

Kaupungilla on mennyt viime vuosina taloudellisesti hyvin. Ylijäämät ovat kuitenkin syntyneet pääasiassa omaisuutta myymällä. Erityisesti tonttikaupat ovat tukeneet hyvään tulokseen pääsyä. Ei pidä uskoa, eikä edes toivoa, että näin on myös jatkossa. On löydettävä muita ratkaisuja ja tähän Eränen varmasti viittasi sanoillaan.

Paikallisilla asukkailla on kokemusta siitä, kuinka hyviä hankkeita, yritysten rantaantumisyrityksiä tai jopa valtakunnallisia jättihankkeita on tyrmätty mitä kummallisimmin perustein. Ei ole osattu katsoa tarpeeksi kauas tulevaisuuteen, vaan vetäydytty omaan suojaavaan kuoreen.

Tämä ei toimi enää. Siksi on vaihdettava latua, jota seurata.

Yhteisen ladun löytymiselle on hyvä alku siinä, että myöntää tehdyt virheet. Jos kaupungin halutaan pysyvän hyväksi koetulla linjalla, on tehtävä yhteistyötä. On etsittävä yhteistä etua, jonka turvin hyvinvointia luodaan. Tästä muistutti myös konkaripoliitikko Hans Ingvesgård (r.) jättämässään valtuustoaloitteessa, joka koski tulevia sote-ratkaisuja. Hän korosti kolmen kaupungin yhteistyötä alueen sote-etuja ajettaessa.