Ei velka ole paha asia

Nyt kun kuntien viime vuoden taloustiedot on julkistettu, on pohjalaiskunnissa iloittu miljoonatuloksista ja pidetty jonkinlaisena talouden hyvänä hoitona sitä, ettei velka ole kovin suuri asukasta kohti. Välillä näyttää siltä, että on syntynyt jopa kilpailua siitä, missä kunnassa velkaa suhteessa asukaslukuun on vähiten. Aivan kuin se yksistään osoittaisi sen, miten hyvin asukkaiden etua on hoidettu. Väärin ajateltu.

Ei velka ole pahaksi kuntien, ei yritysten eikä kotitalouksien taloudenhoidossa. Velan täytyy olla vain halittavissa käytettävissä olevien varojen rajoissa.

Jos kunnalla on pieni velkamäärä, voidaan toisaalta ajatella, ettei silloin ole tehty kaikkea mahdollista kuntalaisten palvelujen ja erilaisten rakenteiden, kuten tiestön kunnossa pitämiseksi.

Velalla rakentamalla voidaan saada enemmän myös asukkaita houkuttelevia palveluita. Esimerkkinä vaikka uimahalli tai kunnan ylläpitämä elokuvateatteri. Miksei järvirikkaassa Suomessa voida parantaa kesäasukkaiden viihtyvyyttä myös erilaisia palveluita parantamalla tai perustamalla vaikka houkutteleva uimaranta. Kaikki tämä ja paljon muuta kannattaa tehdä ja tehdä vaikka velkarahalla jos velka on vain kohtuullisesti hoidettavissa.

Kunnan tavoitteena ei saa olla rahamassin kasvattaminen ja velan määrän mahdollisimman pieni koko. Kunnan tehtävänä on saada asukkaat viihtymään ja houkutella lisää uusia asukkaita palveluita ja työmahdollisuuksia lisäämällä.

>>>>>>> Stashed changes