Eripuraan ei ole enää varaa

Sen jälkeen kun Kaskinen antoi loppuvuonna rukkaset kuntaliitoksesta Närpiölle, kaupungin on odotettu tekevän rankkoja säästötoimenpiteitä. Kaskisten itsenäisyyttä kannattaneet poliitikot lupailivat tuolloin, että nyt kääritään hihat ja säästökohteita on pakko alkaa etsiä. On kummallista, että näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.

Kaskinen tuntuu lilluvan laineilla jonkinlaisessa päättämättömyyden tilassa, sillä juuri minkäänlaisia esityksiä kulujen todelliseksi karsimiseksi ei ole toistaiseksi kuultu.

Väistämättä katse kääntyy kaupungin johtoon ja itsenäisyyttä vahvasti puolustaneisiin valtuustoryhmiin eli SDP:hen ja perussuomalaisiin. Jokainen tietää, kuinka surkea Kaskisten taloustilanne on. Viime vuoden tilinpäätös vajosi 1,5 miljoonaa euroa tappiolle. Vaikka puskurissa on ylijäämää, se ei paljon lohduta. Säästöehdotuksia on vihdoin viimeinen lyötävä pöytään ja niistä on myös nuijittava päätöksiä. Tehtävä ei tietenkään lankea vain sosialidemokraateille ja perussuomalaisille, vaan säästöistä on päätettävä yhdessä muiden valtuustoryhmien eli RKP:n, kokoomuksen, vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa.

Kaskisten on tärkeä saada lopulta yt-neuvottelut päätökseen, vaikka aihe on kipeä monille päättäjille. Kipeä tilanne on ollut jo pitkään myös kaupungin koko henkilöstölle, joka on jo usean kuukauden odottanut ratkaisua asiaan. Kaskisten on myös selvitettävä, paljonko säästöjä kertyy jos terveyskeskuspalveluita alettaan tuottaa naapurikuntien kanssa.

Toivottavasti poliitikot uskaltavat tehdä raskaita päätöksiä, vaikka kuntavaalit ovat lähellä.