Etäpäätökset jäävät etäisiksi

Poikkeusoloissa oppii arvostamaan erikoisia asioita, kuten sitä, kuinka tarpeellista on, että kuntien ja kaupunkien valtuustonkokoukset järjestetään niin, että päättäjät saapuvat paikan päälle.

Karijoen kunnanvaltuusto järjesti maanantain istunnon sähköisenä etäkokouksena niin, ettei kenenkään tarvinnut tulla kunnantalon yläkerran saliin. Kokous sujui sähköisesti melko mukavasti, vaikka pientä kangertelua oli havaittavissa alussa.

Vaikka sähköisiä yhteyksiä otetaan käyttöön, on silti yhä tärkeä nähdä ja kuulla ihmisiä kasvotusten. Sanotaan, että suuri osa viestinnästä ei ole pelkkiä sanoja, vaan kehonkieltä ja äänenpainoja. Ne eivät sähköisissä kokouksissa välity yhtä hyvin kuin paikan päällä. Karijoen valtuustossa puheenvuorot toisinaan puuroutuivat ja kuuluivat liian heikosti. Valtuustosalissa istuntoa videotykiltä seuranneet pari henkilöä havaitsi, ettei kaikkien kasvoista tai ilmeistä saanut kovin hyvin selvää.

Tekniikka kehittyy, ja kunnat ottavat näinä aikoina jättimäisen harppauksen tietotekniikan haltuunotossa. Se nähtiin Karijoella alkuviikosta. Toivoa silti sopii, että pian päästään palaamaan normaaliin.

Karijoella ja Isojoella on edessä tänä keväänä isot päätökset Rajamäenkylän tuulivoima-alueesta. Näiden valtuustonkokousten ei soisi olevan etäkokouksia. Parin kuukauden päästä tiedetään kuinka kävi.