Häpeä vaihtui vastuuksi

Kasvomaskit ilmaantuivat ainakin Kristiinan katukuvaan saman tien, kun Vaasan sairaanhoitopiiri antoi vahvan suosituksen käyttää maskeja julkisissa tiloissa. Samalla maskihäpeä vaihtui vastuuntunnoksi. Sosiaalisen paineen alainen häpeän tunne valahti puolestaan maskittomuuden puolelle.

Vahvistusta maskien käyttöön tuli viime viikolla Kristiinan ilmestyessä niiden kuntien listoille, joissa on todettu vähintään yhteensä viisi koronatartuntaa. Eilen luku muuttui kuudeksi. Vaasan seudun erittäin vaikea koronatilanne on ulottunut Kristiinaan.

Maakuntarajan toisella puolella, Karijoella ja Isojoella, ei maskien käyttö ole yhtä yleistä. Syynä lienee se, ettei Isojoella ja Karijoella ole todettu vähintään viittä koronatartuntaa. Luku on raja sille, että kuntakohtainen tieto ilmoitetaan julkisuuteen.

Keväällä maskeja ei juuri näkynyt. Korona oli uusi ja tuntematon kulkutauti. Aluettamme mainostettiin koronavapaaksi, mikä helpotti elämää.

Nyt syksyllä on toisin. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on annettu kymmenen hengen kokoontumisrajoitus.

Isojoki ja Karijoki suosittelevat sairaanhoitopiirinsä ohjeistuksen mukaan, ettei kunnissa järjestetä yli 20 hengen kokoontumisia.

Tärkeintä tällä hetkellä on ottaa koronan uhka tosissaan. Pyritään yhdessä siihen, että taudin leviäminen taltutetaan.

Kukaan ei halua kohdata enää samaa tai syvempää ahdinkoa kuin oli keväällä.