Hengenlähtö lähellä

Eräs kristiinalainen lukijamme harmittelee villiintynyttä pyöräilykulttuuria. Pyöräilijät ajelevat väärällä puolella tietä tai jalkakäytävällä. Ja kyse ei ole pikkulapsista.

Toki lapsetkin aiheuttavat vaaratilanteita polkupyöriensä kanssa. Yhtäkkiä yllättäen he kääntyvät ajokillaan auton eteen ylittääkseen tien, katsomatta sivuilleen.

Suojatien kohdalla autoilutavat ovat hyvin erilaiset eri kaupungeissa. Esimerkiksi Tukholmassa liikkuessa hämmästyy, että suojantien kohdalla autoilijat pysähtyvät automaattisesti ja antavat tilaa jalankulkijalle.

Ainakin Kristiinassa toimitaan tyystin päinvastoin. Suojatien ylittävä on kuin punainen vaate Autoissa talla pohjaan suojatietä lähestyttäessä, jotta voi nopeasti puikahtaa katua ylittävän editse ja ohitse.

Hurjia vaaratilanteita on todistettu. Erään kerran Raatihuoneenpuistossa suojatietä ylittänyt jalankulkija oli jo melkein päässyt tien toiselle puolelle, kun oikealta mutkasta kaartanut autoilija koukkasi jalkakäytävän kautta ja takaisin ajoradalle suojatietä ylittäneen nenän editse. Kiire kun oli. Samoin oli hoppu mummolla, joka katseli tyytyväisenä suojatietä ylittävää ja ajeli vastaantulevien kaistaleelle ohittaakseen suojatiellä kulkijan. Kauhein tilanne on, kun auton pysähtyessä odottamaan suojatien ylittäjää tulee vastakkaisesta suunnasta ajoneuvo, joka ei pysähdykään.

Toisinaan miettii, olisiko henkikullan kannalta turvallisempaa liikkua öisin.

Poliisi hoi, jos joskus ehdit, niin vilkaisetko autoilijoiden käyttäytymistä suojatien kohdalla. Ainakin Kristiinan kuskit olisivat loputon lähde valtion kassaan. Heidän ansiostaan tulisi tuohta kansanterveydelle eli paljon satasia sakkoina.