Houkutteleva pikkukaupunki

Suurten kaupunkien keskittämispolitiikka vetää entistä enemmän asukkaita kaupunkeihin ja niitä ympäröiviin kuntiin. Samaan aikaan pienissä kaupungeissa ja kunnissa huolestutaan väestön vanhenemisesta ja aktiivisen työvoiman vähenemisestä. Joissakin tapauksissa puhutaan jopa työvoiman puutteesta.

Monet kunnat ja kaupungit taistelevat olemassaolostaan.

Ei ole ihme, että Pohjanmaan alueella on herätty. Eritasoisia seminaareja asukasvuodon tyrehdyttämiseksi on pidetty niin alueen keskuskaupungeissa kuin pienemmissä kunnissa. Kaikilla on sama tavoite. Kaupungin tai kunnan pitää olla niin houkutteleva, etteivät sen asukkaat halua hakeutua muualle. Päinvastoin, haaveena on kertoa muualla asuville syyt, jotka puoltavat paikkakunnalle muuttamista.

Näin on tehty myös Kristiinassa. Erityinen muuttotyöryhmä on puolen vuoden aikana saanut kasattua suunnitelman, jota myös strategiaksi kutsutaan. Työryhmän kokoonpano on varsin kattava otos eri alojen, kyvykkyyksien ja ikäryhmien edustajista. Pohdintaa on tehty ottaen huomioon erilaiset näkemykset ja lähtökohdat.

Raportin tulokset eivät sinänsä yllätä. Tuntuu jopa siltä, että siinä kerrotut asiat ovat melko itsestään selviä kun tavoitteena on saada paluumuuttajia tai uusia asukkaita kaupunkiin.

Suurin ongelma onkin siinä, kuinka saada päättäjät ja muut asianosaiset sitoutetuksi sunniteltuihin toimenpiteisiin ja toteuttamaan ne.