Ilmaston tila uhka nuorille

Vuosikausia, ellei vuosikymmeniä on ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista ihmiskunnan elinympäristöön puhuttu. Ensimmäisiin huolestuneisiin puheisiin ja kirjoituksiin suhtauduttiin välinpitämättömästi tai huvittuneena.

Vallanpitäjät eivät uskoneet muutokseen silloin ja vaikuttaa siltä, etteivät siihen kaikki usko vielä tänäkään päivänä.

Niissä maissa, joissa Pohjoismaihin verrattuna jo ennestään on ollut lämmintä, ovat lämpimät olosuhteet muuttuneet ajoittain sietämättömän kuumiksi. Tiedotusvälineet ovat kertoneet myös poikkeuksellisen suurista luonnonkatastrofeista, joiden seurauksena sadattuhannet ihmiset ovat menettäneet henkensä ja vielä useimmat kotinsa, omaisuutensa tai elantonsa.

Suupohjassakin on huomattu, että jotain erikoista luonnossa tapahtuu. Talvet eivät ole samanlaisia kuin vielä parikymmentä vuotta sitten. Viime kesä osoitti, että Suomessakin sää on kesällä kohtuuttoman kuuma. Lämmön havittelemiseksi ei tarvitse enää matkustaa kaukomaille, riittää kun poutaisina kesäpäivinä astuu ulos ovesta.

Nuortenn herääminen ja heitä vanhempien herättäminen vastustamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia on yksi hienoimmista asioista, joita asian puolesta on tehty.Nuoret kantavat huolta tulevaisuudestaan ja haluavat siksi tulla huomatuiksi.

Viime viikon ilmastomuutosta vastustavat koululakot ja mielenosoitukset ovatkin peukutuksen arvoisia tempauksia.