Iloa uuden avaamisesta

Kun Suupohjan Sanomien levikkialueella aloittaa uusi yritys, esimerkiksi kauppa avaa ovensa, se on ilon hetki.

Työpaikat ovat elinehto kaikille seuduille, erityisesti Suupohjan kaltaisille alueille. Niitä valtiovallan keskittämisen kiihdyttäminen rokottaa. Siksi tämän lehden uutisartikkeissa kerrottu myymälän tulo Kristiinaan on yksi niistä asioista, joka saa aikaiseksi piristystä väestössä.

Tuollaiset piristysruiskeet ovat näinä päivinä erityisen tärkeitä, ja niitä ei ole koskaan liian tiuhaan. Pikemminkin kauppoja on suljettu viimeisen parinkymmenen vuoden aikana merkittävästi enemmän kuin uusia on avattu.

Uudet kaupat ovat työllistämisen lisäksi mukavia asukkaiden kannalta. Erityisesti, jos paikkakunalle perustetaan liike, jonka valikoima on sellaista, mitä muilla lähellä toimivilla kaupoilla ei ole. Erikoisliikkeillä on kyky houkutella väkeä myös sijaintipaikkakuntansa ulkopuolelta.

Vaikka jokaisessa notkelmassa ei olekaan Tuurin kyläkaupan kaltaista magneettia, niin vähäisemmälläkin vetovoimalla liikkeenharjoittaja tienaa vähintään oman leipänsä.

Houkutus ei idä pelkästään tarjolla olevissa tuotteissa, vaan myös muuta tenhovoimaa kannattaa keksiä. Tosi älytön ja hulluna pidetty ajatus voi muuttua luonnolliseksi, kun ihmiset tottuvat siihen.

Suupohjassa uudet yritykset saattavat muuttaa kuntien kehityskulkua rajusti. Isojoella väkiluku on juuri kasvanut viidellä henkilöllä, joka on tämänpäivän kunnissa harvinaista. Uusien yritysten ja yrittäjien myötä asukaslukujen nousukäyrät saattavat olla niin Isojoella kuin muissakin Suupohjan kunnissa kuinka komeat tahansa.