Johtajuuden arviointia

Vuosi 2018 jää pian historiaan. Suupohjan kunnissa suurin muutos on ollut kuntajohtajuuksien uusiutuminen. Niin Isojoen, Kristiinankaupungin kuin myös Karijoen ja Kaskisten johdossa ovat tuoreet voimat ottaneet ohjakset käsiinsä. Karijoella ja Kaskisissa toki jo edellisen vuoden puolella, mutta vasta tämän vuoden puolella tosikasteen saaneina.

Karijoen Marko Keski-Sikkilä peri suuret saappaat. Edeltäjä Viljo Kurvisen käsissä oli paljon kuntajohtajan pitkällä uralla kertynyttä kokemusta ja osaamista. Seinäjokelaisena Keski-Sikkilä on onnistunut tehtävässään Karijoella ilmeisen tyydyttävästi.

Kaskisissa Minna Nikander otti vastaan tehtävän suoraan myrskyn silmästä. Kaskinen painii henkilöstö- talous- ja kosteusongelmiensa kanssa ja samaan aikaan kaupunkia ollaan viemässä Närpiön kainaloon. Tuskin tiesi Nikander mihin oli astunut.

Isojoella Linda Leinosen siirryttyä Kauhajoelle epäilijöitä uuden yhtä valovoimaisen johtajan löytymiselle oli monia. Juha Herrala ei ole Leinonen, mutta sitä eivät kaikki pidä heikkoutena. Kokemuksen myötä Herralan tilanne voi muuttuakin.

Mila Segervallin takana on paikallisesti vahva puolue. Kaupunginjohtajan tulisi kuitenkin saada asukkaiden laaja tuki taakseen. Pelkkä tiukka itsevarmuus ei korvaa tilanneherkkyyttä, jota hänen asemassaan olevalta myös odotetaan.

Avoimuudessa asioista kerrottaessa on kaikilla vielä oppimista edeltäjistään.

Julkinen sana ja toimittajat ovat mahdollisuus, eivät uhka.

Tätä ei ole huomattu hyödyntää riittävästi. Vuosi 2019 olkoon tältä osin parempi.