Joskus kuunnellaan

Suupohjan kunnat ovat laatineet parinkymmenen vuosikymmenen aikana satoja lausuntoja valtion toimielimille. Yleensä niissä on taottu ylevien virkamiesten ja poliitikkojen päihin järkeä, kun paikkakunnalta on jälleen kerran oltu viemässä pois jotakin palvelua. Maaseudun tyhjentäminen on nimittäin muotia, eivätkä Suupohjan kaltaiset alueet saa puolustajia yhdestäkään puolueesta.

Joskus kuunnellaan järjen ääntä, ainakin hetken. Sen osoitti Kelan päätös pitää asiointipisteensä Karijoella ainakin ensi vuoteen. Vanhoja, usein autottomia ihmisiä ei siis pakotettu naapurikuntiin asioimaan.

Karijoen kunnanhallitus oli jättänyt Kansaneläkelaitokselle vaatimuksen, joka tällä kertaa auttoi. Myös Isojoen kunnanhallitus päätti maanantaina, että se lähettää samanlaisen ukaasin Kelalle.

Valtiovalta saisi useamminkin kuunnella kuntia ja pieniä kaupunkeja, joissa kyllä tiedetään, mitä niiden asukkaat tarvitsevat.

Kehä kolmosen sisäpuolella taksikyydissä liikkuvat valtakunnalliset päättäjät elävät useimmiten niin kaukana todellisuudesta, että he ovat valmiita vauhdittamaan maaseudun autioitumista keskittämällä.

Jossakin vaiheessa suomalaisten pitää herätä. Harva haluaa Venäjän puoleisen Karjalan kaltaisen maaseudun tähän valtakuntaan. Tuore tutkimuskin osoitti, että valtaosa suomalaisista haluaa pitää maaseudun asuttuna ja vireänä. Jopa helsinkiläiset ovat pääosin sitä mieltä, että koko maa on pidettävä asuttuna. Kenellekään ei ole eduksi henkitoreissaan olevat alueet, missä rakennukset romahtavat ja väki ikääntyy.

Koko Suomi tarvitsee kaikenikäisiä yrittäjiä ja työtä tekeviä.