Juhlava alku ei riitä

Etelä-Kristiinan kylissä puuhataan nyt harvinaista hanketta, jonka tavoite on saada kyläkauppa takaisin Härkmereen.

Erikoislaatuiseksi asian tekee se, että alustavaa pääomaa tulevan kauppiaan auttamiseksi on jo kerätty asukkailta. Asukkaat ovat voineet ostaa osuuksia tulevasta kaupasta, ja innostus on ollut suurta. Alustavasti on kaavailtu, että kauppa voisi pyöriä osakeyhtiö-pohjaisena tai osuuskuntana.

Tiettävästi tulevalle kyläkaupalle ei ole vielä löydetty uutta kauppiasta. Jos siis kyläkauppiaan työ kiinnostaa, nyt siihen olisi oiva tilaisuus Härkmeressä.

Tuekseen uusi kauppias saisi taatusti omistautuneita kyläläisiä ja hankkeen takana olevia paikallisia puuhamiehiä ja -naisia. Asian tiimoilta on pidetty jo monta kokousta eri puolilla kyliä ja ne ovat vetäneet hyvin sakkia paikalle. Yhteishenkeä on kuvattu vahvaksi.

Toivottavasti kauppias löytyy ja kauppa avataan viimeistään kesän korvalla, mikä on ollut tavoitteena. Silloin on varmasti ison juhlan paikka ja luvassa näyttävät avajaiset.

Pitää kuitenkin muistaa, että juhlan jälkeen koittaa arki. Kyläkauppa pyörii vain, jos siellä käy tarpeeksi asiakkaita ja kassakone laulaa. Moni kyläkauppa on kuollut siihen, ettei niissä käydä ostamassa kuin maitoa, leipää ja hiivapaketti. Hiivapaketin hinnalla ei kauppaa pyöritetä pitkään Härkmeressäkään.