Kaatoluville on tarve

Susien määrä Suupohjassa on kasvanut, se on tosiasia. Nyt on aika myöntää kaatolupia alueelle, koska näitä suojeltuja eläimiä on kuvattu laumoittain. Lauantain isku lammaslaumaan Piolahdessa keskellä kylää osoittaa, että nyt sudet liikkuvat asutuksen keskellä.

Sudet ovat suojeltuja eläimiä, mutta niiden lisääntynyt liikkuminen alueella aiheuttaa pelkoa. Kotieläimet ovat vaarassa. Lisäksi lapsiperheissä on huoli, koska häirikkösuden ilmaantuminen maisemiin on vain ajan kysymys. Kun näitä hieman koiraa isompia eläimiä alkaa pyöriä nurkilla ja lähimetsissä, huoli ei ole turha.

Eläimiä pitää suojella, mutta rajansa kaikella. Susien liiallisen lisääntymisen salliminen ei ole oikea ratkaisu.

Suupohjassa asuvat tietävät, että susien rajatonta suojelua suosivat asuvat yleensä isoissa kaupungeissa. Harvoin susi jolkuttelee katukivetyksellä, vaikka sekin on Kristiinassa nähty, kun susi juoksi Pitkääsiltaa kohti keskustaa.

Toisinaan liiallinen suojeluinto johtaa ylilyönteihin. Esimerkiksi Karijoella susilauman kuvannutta miestä osoitettiin sormella tarkistamattomia asioita vastuuttomasti levittävässä sosiaalisessa mediassa. Mustamaalajat väittivät hänen kuvaamansa videon olevan muualta päin Suomea. Suupohjan Sanomien kuvalla varustettu juttu (SS 12.9.2018) lauman videointipaikasta todisti kuvauksen tapahtuneen Karijoella.

Aina on syytä muistaa, että kaikessa pitää olla kohtuus. Yleensä ääriajattelu ja suvaitsemattomuus johtavat ylilyönteihin. Sudet kuuluvat luontoon, mutta ei niiden rajoittamatonta lisääntymistä voida asutuksen keskellä ja lähellä sallia.