Kesälukemista päättäjille

Paavo Rantala (kesk.) heilutteli kädessään paksua paperinivaskaa Kristiinan kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina. Hän totesi Kristiinan tilinpäätöskirjan olevan sellainen teos, jonka jokaisen elokuussa työnsä aloittavan päättäjän täytyy ensimmäisenä lukea.

Hän on oikeassa, sillä kaiken kunnallisen toiminnan perustana on talous. Päättäjän on hyvä tietää, mistä tulot muodostuvat ja mitä rahoilla hankitaan. Samalla voi opetella, miten saadaan parempi taloudellinen tulos ja hyvä palvelutaso aikaiseksi omassa kunnassa, huomautti Rantala.

Elokuussa työnsä aloittavat valtuutetut joutuvat keskelle talousarviovuotta, joten senkin tähden lukuihin ja numeroihin perehtyminen on tarpeen. Valtuustoon ei mennä vain vaatimaan, vaan raskas velvollisuus on myös osata tukkia rahareikiä kuntalaisten kannalta parhaiten.

Härkmereläisen Agneta Teirin (r.) aloite kaksikielisestä alakoulusta Härkmereen saattaa olla yksi tulevaisuuden teko, jolla ennen kaikkea helpotetaan Etelä-Kristiinassa asuvien koululaisten arkea, mutta kenties säästetään rahaa. Se on järkevä ehdotus varsinkin kun muistellaan joulukuussa 2014 Kristiinan valtuuston nuijimaa päätöstä sulkea Lapväärtin suomenkielinen alakoulu ja Tiukan ruotsinkielinen alakoulu.

Koulujen lakkauttaminen oli hätäinen ja hätiköity päätös. Koulujen ovien sulkeuduttua alkoi koulukyyditysten ralli, jossa lapsia kuskattiin hajautusten takia suuntaan jos toiseen. Esikoululaiset eivät päässeet uuteen päiväkotiin, jonka rakentaminen viivästyi. Kantakaupungin koulussa vastaan tuli tilan ahtaus.

Etelä-Kristiinassa kaikkien lasten saadessa opinahjokseen oman lähikoulunsa, houkuttelee se toivottavasti lisää veronmaksajia kyliin.